Navigatie menu
zoeken
Sinterklaas' nieuwe ‘jasje’
Sinterklaas' nieuwe ‘jasje’
 [ACHTER HET] NIEUWS  Sinterklaas' nieuwe ‘jasje’
Mery van der Vlist |
18 november 2024

Afgelopen zondagochtend fietsen vrolijk verklede Pietjes richting de intocht van Sinterklaas. Langs de grachten verzamelden gezinnen in afwachting van dat magische moment: de aankomst van de Sint. Het evenement had dit jaar een dubbele boodschap: feestvieren is voor iedereen en kan ook met oog op een duurzame toekomst.

Het nieuwe Utrechtse sinterklaaslied ‘Sinterklaas olé’, geschreven door kinderliedjesschrijver Jeroen Schipper, klonk. Niet alle kinderen en ouders waren op de hoogte. ‘Als ik het had geweten dat er een nieuw lied was, had ik het zeker met de kinderen geoefend,’ vertelt vader Bas Waijers.

De stoet van boten begint bij het Ledig Erf en trekt door de grachten. Pieten dansen en zwaaien vanaf de boten, daarna volgt de boot van Sinterklaas. Hoogtepunt; overal gejuich, en kinderen zingen. Sinterklaas vieren is voor iedereen. 
sint3
Organisator van de Sinterklaasintocht zette dit jaar in op inclusiviteit. Speciaal voor gezinnen met minder draagkracht werd iets extra’s georganiseerd door de SSOU. Honderd kinderen, samen met hun ouders, broertjes en zusjes, waren uitgenodigd voor een Sinterklaasfeest met de Sint en zijn Pieten. Iedereen kreeg een cadeautje en wat lekkers. Sandra Vader, die samen met haar gezin aanwezig is bij de intocht ‘Voor gezinnen die minder te besteden hebben kan dit een moeilijke periode zijn, en voor kinderen is het lastig te begrijpen. Daarom vind ik dit een mooi idee.’

Geen vervuilende rookpluimen
Dit jaar valt ook de duurzame aanpak van de feestelijkheden op. Geen rookpluimen meer uit de stoomboot, maar stoom die er op lijkt, want alle boten varen elektrisch. Het was een stille, schone parade die past in het bredere beleid van de stad om evenementen te verduurzamen. Niet alleen de boten varen elektrisch; ook de logistiek en catering zijn minder milieubelastend. Wegwerpservies is ingeruild voor alternatieven en er waren bewust minder vervoersbewegingen. De organisatie werkte zoveel mogelijk samen met lokale leveranciers.

‘Ik kan me niet voorstellen dat mensen hier nee tegen zouden zeggen. Dit is altijd goed’, reageert Jean-Paul Vergouwen, die samen met zijn gezin geniet van de festiviteiten. ‘Voor kinderen draait het natuurlijk alleen om de magie van Sinterklaas, maar een feest vieren kan ook met oog op een duurzame toekomst.’

 

Fotografie © Stan Westerveld

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Aanwinst Nicolaikerk: kunst uit de Wederopbouw
Verpakkingsloze rijdende supermarkt bezoekt randen Binnenstad
Knippen in de wegen langs de singel