Navigatie menu
zoeken
Rondje lichtkunst om station
Rondje lichtkunst om station
 [ACHTER HET] NIEUWS  Rondje lichtkunst om station
Naomi Goldenberg |
7 januari 2024

ILightU licht dit jaar tussen 5 en 28 januari het stationsgebied uit. Deze derde editie lichtfestival draait om ‘Urban Transformation’. De kunstwerken, gemaakt door lokale én internationale kunstenaars, staan rondom Utrecht Centraal uitgestald. Je kan als het ware een rondje maken en ze allemaal bekijken. Er zijn 10 werken te zien, waarvan 6 speciaal voor deze gelegenheid zijn uitgevoerd.

Het liefst fiets je zo snel mogelijk onder de Van Sijpesteijntunnel door. De fietstunnel onder het Centraal Station staat bekend als een plek met een onaangename sfeer en wanneer de straatlampen het s’nachts niet doen, kan het ook nog best eng zijn. Deze tunnel is nu één van de locaties van de kunstwerken van het jaarlijkse ILightU festival. De organisatie wil niet alleen deze tunnel in het licht zetten, maar het hele stadsvernieuwingsgebied rondom het station.

kooilight3Shelter van Jaap van den Elzen © Gert-Jan Peddemors

Het thema Urban Transformation, is bedacht omdat de stad in de afgelopen tien jaar een grote transformatie heeft ondergaan. Denk bijvoorbeeld aan het herstel van de Catharijnesingel, de opening van Tivoli Vredenburg en niet te vergeten de nieuwe look die Hoog Catharijne heeft gekregen. Nu de stad weer een beetje herkenbaar wordt voor de bewoners, mogen de plekken die door de jaren heen duister en niet aantrekkelijk waren uitgelicht worden. 

‘Het idee om de kunstwerken rondom het station te plaatsen was om het stationsgebied gewoon een fijne plek te maken zodat jij deze ook anders kan beleven behalve onderweg zijn ergens naartoe en het stationsplein hard voorbij rent. Dat je af en toe als het ware wordt tegengehouden door een mooi lichtkunstwerk’, vertelt Bastiaan Schoof, artistiek directeur van festival IlightU. 

Dit jaar is de derde editie van het festival en de organisatie werkt samen met tientallen lichtkunstenaars en zette een mooie tentoonstelling neer. Vaak zijn dit internationale kunstenaars. Ook dit jaar is dat zo. Bastiaan legt uit dat de focus dit jaar meer bij Utrechtse lichtkunstenaars lag. ‘Peter Vink heeft het kunstwerk op de Moreelse Brug voor ons gemaakt en Studio Spés heeft samen met de Stichting De Vrolijkheid, die samenwerkt met vluchtelingenkinderen, het lichtkunstwerk gemaakt dat op het Smakkelaarsveld te zien is’. 

Meedoen aan dit project is een uit de hand gelopen hobby voor Bastiaan. ‘Ik vind het naast het kunstaspect heel leuk om in dit stationsgebied wat toe te voegen. Ik word blij van het idee dat die enorme stroom reizigers die van en naar het station gaan al één kunstwerk kunnen zien. Mensen zullen na januari vast denken ‘hé het is weg’, en als het weg is gaan mensen het ook missen’.

tunnellightEmptied City van FRONT404. Het gedicht, speciaal voor deze installatie gemaakt door de Britse dichteres Sophia Walker, reflecteert op de angsten en drijfveren van mensen op zoek naar een plek die ze thuis kunnen noemen. De bewakingscamera’s die het gedicht op de muur projecteren, behoorden ooit tot de stad en zijn getransformeerd van onzichtbare waarnemers tot onderdelen van een kunstwerk dat een donkere hoek van de stad verlicht © Gert-Jan Peddemors

 

Foto bovenin © Gert-Jan Peddemors
Niet veel mensen realiseren zich  dat de regenboog zoals wij die waarnemen er alleen vanuit ons menselijk perspectief zo uitziet. Zo zien honden geen kleuren, maar alleen grijs. Vogels kunnen zelfs méér kleuren zien dan wij en nemen ook UV waar. Door zichtbaar te maken hoe verschillende levensvormen een regenboog waarnemen, maakt All my Colours van Wilhelmusvlug je op speelse wijze bewust van hoe sterk je wereldbeeld bepaald wordt door je eigen perspectief en zintuigen. Met soundscape.

Meer  weten

 

 

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Bomenbal op Jaarbeursplein
Onderdompelen; campagne voor beter gracht- en singelwater
Afscheid Puntenburg valt zwaar