Navigatie menu
zoeken
Plan: winkelstraat weer gezellig maken
Plan: winkelstraat weer gezellig maken
 [ACHTER HET] NIEUWS  Plan: winkelstraat weer gezellig maken
Ineke Inklaar |
14 juni 2021

Een tentoonstelling in de etalage, een creatief bedrijfje, pop-up stores, een leslokaal, een start-up, een ambachtelijke onderneming, wonen in of boven winkels, andere verlichting, meer groen – allemaal ideeën om iets te doen tegen de zielloze aanblik van het Utrechtse voetgangersgebied. Afgelopen weekend waren al de eerste initiatieven merkbaar: muziek en spoken word. Dit project, Geluiden van Utrecht, maakt deel uit van Morgen Mooier Maken (MMM). Dat is een plan om het winkelgebied en de straten daaromheen te verlevendigen.

Morgen trekt de organisatie van MMM in het clubhuis, het oude pand van H&M aan de Steenweg 34. Dat wordt de broedkamer van de nieuwe initiatieven van ondernemers en kunstenaars.

schermleegstand2
© Ineke Inklaar


Leegstand is blijvend
Niemand kan meer om het troosteloze beeld heen: overal borden ‘Te Huur’ en winkelpanden waar het licht uit is. De laatste keer dat de gemeente de leegstand in kaart bracht, december vorig jaar, stonden er zo’n 50 panden leeg.
Voor de coronapandemie struinden miljoenen bezoekers door de Binnenstad, sommigen verlokt door het vernieuwde Hoog Catharijne. Inmiddels is dat – ook door de hoge huren en webwinkels – anders. Grootste verliezers zijn kleding- en schoenenzaken.
Deskundigen verwachten, dat in de tweede helft van 2021 nog veel meer de deuren moeten sluiten omdat kosten en openstaande schulden te hoog blijken. De leegstand is dus blijvend.
 
Straten met winkels
Op de lange duur verandert het voetgangersgebied totaal, is de inschatting. Van winkelstraten naar straten met winkels waar het goed toeven is. Maar de gemeente vindt het nodig om in de tussentijd ook iets te doen. Tot en met volgend jaar trekt Utrecht daar 400.000 euro voor uit.
Ondernemersvereniging CMU, vastgoedeigenaren en de gemeente werken samen in het project Morgen Mooier Maken bedacht. Dit jaar moeten de eerste veranderingen in leegstaande panden al gerealiseerd worden: daar zal dan iets van kunst & cultuur, de creatieve sector of onderwijs te zien zijn.
Dat moet de winkelstraten Steenweg, Bakkerstraat en Lange Elisabethstraat een boost geven. Bewoners in de Binnenstad worden bij de ontwikkelingen betrokken, belooft de gemeente.

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Kleur, verlichting en groen voor verlaten, onveilige straatjes
Het wordt steeds drukker op het water
SPARK heeft vertraging