Navigatie menu
zoeken
Paleis Lofen geopend
Paleis Lofen geopend
 [ACHTER HET] NIEUWS  Paleis Lofen geopend op Domplein
Redactie |
3 juni 2022

Gisteren, op 2 juni, vierde Utrecht dat het 900 jaar stadsrechten heeft. De nieuwste historische attractie van Utrecht is geopend: Paleis Lofen. Voor het eerst in duizend jaar kan iedereen dwalen door de rijksmonumentale resten van het verdwenen keizerlijk paleis, de plek waar de stadsrechten zijn getekend en Utrecht stad is geworden.

Burgemeester Sharon Dijksma verrichtte samen met wethouder Anke Klein en commissaris van de koning Hans Oosters de openingshandeling door in Paleis Lofen letterlijk een schop de grond in te steken en daarmee de Tijdreis Paleis Lofen naar 1122 te starten.

De Tijdreis Paleis Lofen neemt je mee naar het Utrecht van 1122 en het moment dat keizer Hendrik V de stadsrechten van Utrecht tekende in zijn Paleis Lofen op 2 juni 1122.  Paleis Lofen is een initiatief van stichting DOMunder. Het is één van de verborgen schatten van het Domplein. Paleis Lofen zit verstopt achter, tussen en onder de panden op de Vismarkt en het Domplein. Ooit was dit een prachtig middeleeuws paleis waar de keizer rechtsprak, gasten ontving en feesten gaf. Het paleis is rond 1020 gebouwd en moet een indrukwekkend gebouw zijn geweest van zo’n dertig bij twaalf meter. Een brand verwoest Paleis Lofen in 1253, maar de resten zijn nog steeds te vinden in de kelders onder de gebouwen tussen het Domplein en de Vismarkt. 

1-2

Eeuwenlang zijn de sporen van Paleis Lofen verborgen geweest. Tot nu. DOMunder en de Paleis Lofen-community van betrokken Utrechters hebben de verborgen kelders toegankelijk en beleefbaar gemaakt voor iedereen. 

De balie en start van de Tijdreis Paleis Lofen is op Domplein 9, de Utrecht Winkel / VVV. De Tijdreis Paleis Lofen vertrekt op vaste starttijden en altijd onder begeleiding van een gids in het Nederlands of Engels. Tickets zijn voor een volwassene € 10,- en voor student of kind (adviesleeftijd vanaf 8 jaar €7,50.
Meer informatie op www.paleislofen.nl.

Foto bovenin: Jelmer de Haas
Foto gedenksteen: Luuk Huiskes

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Aanwinst Nicolaikerk: kunst uit de Wederopbouw
Verpakkingsloze rijdende supermarkt bezoekt randen Binnenstad
Knippen in de wegen langs de singel