Navigatie menu
zoeken
Oud Utrecht 100 jaar
Oud Utrecht 100 jaar
 [ACHTER HET] NIEUWS  Oud Utrecht 100 jaar
Redactie |
1 maart 2023

Met een vrolijk en leerzaam Doeboek, een wijkentour, een expositie en tal van activiteiten viert de Historische Vereniging Oud-Utrecht haar 100 jarige bestaan. Ook het langverwachte Utrechtse Straatnamenboek wordt gepresenteerd. Zo schrijft dit jaar de vereniging zelf het hele jaar door geschiedenis.

Vanaf 3 maart wordt in de hal van het Stadhuis de expositie 100 jaar (Oud-)Utrecht officieel geopend. Tien getekende banieren verbeelden elk op hun eigen manier een periode van tien jaar (Oud-) Utrecht: de ontwikkeling van de stad én de rol die de Historische Vereniging Oud-Utrecht en haar leden daarin speelden. De tekeningen hebben allemaal hun eigen stijl, passend bij de tijd die wordt verbeeld. In de expositie reis je langs 100 jaar betekenisvolle momenten, unieke personen, Utrechtse kunsten en maatschappelijke en stedenbouwkundige ontwikkelingen. De tentoonstelling is gemaakt in hechte samenwerking met De Inktpot. Dit gezelschap van Utrechtse tekenaars maakte al veel vaker (historische) stripboeken. Dat doen zij steeds rondom een Utrechts thema of evenement, vaak in samenwerking met instellingen in de stad.

Doeboek Oud-Utrecht
De verjaardagsreceptie is op zondag 12 maart tussen 15:00 -17:00 uur. Voorzitter van de Historische Vereniging Oud-Utrecht, Dick de Jong, overhandigt dan het Doeboek Oud-Utrecht aan wethouder van Onderwijs Eelco Eerenberg en aanwezige basisschoolleerlingen en leerkrachten.

Het Doeboek is het cadeau dat Oud-Utrecht geeft aan de stad, het is voor alle bovenbouwleerlingen van de Utrechtse basisscholen. Het Doeboek beslaat 100 jaar geschiedenis van Utrecht. Het vrolijke boekje, met ook serieuze onderwerpen, bevat een tijdlijn, puzzels, weetjes en stripverhalen. De leerlingen kunnen er zelfstandig mee aan de slag, maar leerkrachten kunnen de bijgeleverde werkbladen ook inzetten voor lessen, op een manier die past bij hun programma en didactiek. Voor de leerkracht is er een lesbrief met suggesties om dit te ondersteunen. 

Wijkentour
Vanaf de maand april gaat Oud-Utrecht haar eeuwfeest ook vieren in de wijken van Utrecht. Voor én met de bewoners van de wijk wordt in zeven wijken een activiteitenprogramma georganiseerd. De activiteiten zijn gericht op jong en oud, met bijvoorbeeld speurtochten voor gezinnen, een Wijk Geschiedenis Quiz en historische wandelingen met gidsen. 

Alles over het wijkenprogramma
Het gehele programma is te vinden op: Oud-Utrecht 100 jaar - Oud Utrecht


Tekening © Albo Helm

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Literatuurmuseum in Magazijn de Zon
Overdracht klokken aan gemeente
Zocherpark verdient beter beleid en beheer