Navigatie menu
zoeken
Opening Filmtheater Slachtstraat gepland februari 2022
Opening Filmtheater Slachtstraat gepland februari 2022
 [ACHTER HET] NIEUWS  Opening Filmtheater Slachtstraat gepland februari 2022
Anna Sterk |
19 oktober 2021

De bouw van het filmtheater aan de Slachtstraat heeft vertraging opgelopen. Dat vertelde directeur Suzan te Brake van het Utrechts Monumentenfonds tijdens een donateurenvergadering. Er was een intensieve asbestsanering in het voormalige pand van ’t Hoogt nodig en ook een coronauitbraak bleef het team niet bespaard. Het UMF is eigenaar van het pand.

Het streven is nu om volgend jaar februari de deuren te openen. Er is al wel een prachtig appartement in het monumentale hoekpand met hardstenen treden gerealiseerd met behoud van originele elementen. Het kruideniersmuseum wordt groter en wordt verplaatst naar 't Hoogt 8 en 10.  

De ingang van het filmtheater komt aan de Slachtstraat. Daar worden niet alleen bijzondere films vertoond, maar worden ook lezingen, festivals en voorstellingen gehouden. Jos Stelling was vroeger niet weg te slaan uit het Hoogt, waar Huub Bals de filmman was. Hij keert weer terug op zijn geliefde plaats, maar zijn kinderen worden de exploitanten van het nieuwe project.

Render Slachtstraat Filmtheater - lage resolutie WA
Impressie Filmhuis Slachtstraat

De directeur van het UMF vertelde dat weinig mensen weten dat de trapgevel een herbouw uit 1973 is en dat de linker gevel 18e -eeuws is. Het uitgangspunt voor het nieuwe filmhuis is een capaciteit van 200 stoelen en dat heeft veel hoofdbrekens gekost, maar het is gelukt. De oude zaal op de eerste etage met 100 stoelen blijft gehandhaafd. 

En om een gevarieerd aanbod aan films te kunnen bieden, was daarnaast de realisatie van twee kleine zalen met 50 stoelen noodzakelijk. De oplossing is gevonden in een extra vloerveld, waar bovenop een nieuwe vloer is gestort. Een hoge kraan was nodig om de stalen constructie naar boven te hijsen. Ook een uitdrukkelijke wens van Stelling was een lift in het pand en een invalide toilet, want ‘een ieder moet een voorstelling kunnen bezoeken’. Creatief denken was ook hier noodzakelijk, want deze twee onderdelen nemen veel plaats in. 

1930_impressie Filmhuis SlachtstraatImpressie Filmhuis Slachtstraat

De ticketverkoop, vroeger aan de achterkant en het bioscoopcafé komen aan de Slachtstraat. Voor de voormalige openluchtbioscoop is een prachtig tuinontwerp gemaakt met als basis een uitgerolde filmrol. 

Een afgietsel van het ‘Gouden Kalf’ in het midden van deze groene oase zou een mooi eerbetoon bij leven aan Jos Stelling zijn, oprichter van het Utrechts Film Festival en initiatiefnemer van de Utrechtse filmhuizen. We kijken ernaar uit. Wie alle fasen van de bouw wil volgen en de betrokken partners wil horen, zie: https://www.utrechtsmonumentenfonds.nl/podcast

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Are you being served
Meer groen rond de Inktpot
360 liter urine de grond in