Navigatie menu
zoeken
Ondernemen op de Korte Jansstraat
Ondernemen op de Korte Jansstraat
 [ACHTER HET] NIEUWS  Ondernemen op de Korte Jansstraat
Elaine Vis |
27 juli 2024

In het kleinste pandje van de Korte Jansstraat, ingeklemd tussen de horeca, heeft Eshaq Mousavi (51) zijn kledingreparatiezaak. Op zijn 17de leerde hij het vak in Afghanistan. Nu bedient hij in onze regio klanten die hun kleding willen inkorten, verstellen, gordijnen nodig hebben of een maatpak. Eshaq [red.: lees Izaak] draait daarbij ook zijn hand niet om voor meubelbekleding. Als doorgewinterde ondernemer pakt hij alles op.

In 2022 nam Eshaq kledingreparatie-atelier The Addres over van de kleermaker waar hij een jaar eerder stage liep. ‘Ik deed werkervaring op volgens Nederlandse maatstaven bij de vorige eigenaar, een jonge kleermaker. Door mijn lange ervaring in het kleermakersvak kan ik nu vrijwel alle kleding en soorten textiel (ver)maken. Buiten de standaard diensten kan ik ook maatkleding maken.’

Op 17 vierkante meter vloeroppervlak van het atelier staat een industriële naaimachine bij het raam. Er is een lockmachine, blindzoommachine, strijk- stoommachine en een tot de verbeelding sprekende collectie kleurige garens, bandjes en knopen. Beneden in de kelder staan de knoopsgatenmachine, de leermachine en de machine voor tricot. Alles past maar net in de zaak.

Tijdens ons gesprek komt een klant een vermaakt voetbalshirt bekijken. Het logo is vervangen door een nieuw stuk stof. Na nauwkeurige inspectie zegt hij ‘Er komen waarschijnlijk nog 12 stuks aan, eerst even overleggen met het bestuur’.

eshaq © Luuk Huiskes

In de winkel hangt een briefje met opschrift -Het mogelijke doen wij voor u, voor het onmogelijke hebben wij meer tijd nodig-. 

Ishaq ‘In ben al een jaar of 30 kleermaker. In Afghanistan is er geen opleiding, je leert het bij een meester in een werkplaats. De kleding is heel anders dan in Nederland, daar hoefde ik kleding alleen korter of smaller te maken. Men draagt er jurken over een broek. Daarom heb ik hier een stage gedaan, om werkervaring op te doen die past bij de Nederlandse cultuur’.

YouTube
‘Mijn klanten komen niet alleen uit de Binnenstad, maar ook uit Leidsche Rijn en uit andere steden zoals Gouda. Er komen veel studenten, daarom heb ik Engels via YouTube geleerd zodat ik met de buitenlandse studenten kan spreken. Met mijn Engels kan ik nu klanten helpen, meer kan ik er niet mee.’ 

Eshaq noemt zo'n vijf naaiateliers op in de buurt, in en net buiten het centrum. Bijna allemaal van Afghanen. Ze helpen elkaar en sturen klanten door. Maar ook via kledingwinkels in de buurt komen klanten. Soms past een nieuw kledingstuk niet perfect. 

Bij meubelstoffering kopieert Eshaq patronen en maakt zo nieuwe bekleding. ‘Soms ga ik thuis helpen om het meubel weer in elkaar te zetten, maar soms doen de klanten het verder zelf.'  De meubels worden niet naar de Korte Jansstraat vervoerd, daar is het te krap.
Op Instagram zijn voorbeelden te vinden van wat er zoal uit zijn handen komt. Bijvoorbeeld een origineel gemaakte wijntas van canvas, gecapitonneerde meubelbekleding en leren jassen. ‘Moeilijk of makkelijk, ik maak het gewoon. Sommige dingen zie ik echt als een uitdaging.’ 

Over het verleden vertelt Eshaq zonder schroom. Via Iran, waar hij vanaf 2013 twee jaar leefde, kwam hij als asielzoeker in Nederland aan. Vier jaar leefde hij zonder papieren. In die tijd leerde hij Nederlands met behulp van YouTube. Daarna ging hij nog 1,5 jaar naar school en kreeg vervolgens zijn verblijfsvergunning. Nu heeft hij zijn eigen zaak.

omgevingeshaq © Luuk Huiskes

Binnenkort gaat hij op vakantie. Zijn moeder (76), zuster en dochter met kleinkind wonen in Iran. ‘Ja, ik mis van alles uit Afghanistan, daar is échte natuur, échte bergen.’ Nederland is helemaal gecultiveerd. Maar ondanks dat gemis zou en kan hij niet terug. ‘De onderdrukking in Afghanistan is verschrikkelijk, nog erger dan in Iran.’ 
In Nederland heb ik nu veel vrienden; Nederlanders, Iraniërs, Afghanen. Die heeft hij deels leren kennen toen hij het taalcafé in Overvecht en Kanaleneiland regelmatig bezocht. ‘Nu ik het kledingreparatie-atelier heb, lukt het niet meer om daarheen te gaan.’ Er is te veel werk aan de winkel.

The Addres
Kledingreparatie-atelier en stomerij
Korte Jansstraat 21

 

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Augustinuskerk; na inzegening altaar is renovatie helemaal klaar
Herbruikbare verzendverpakkingen officieel; ook in Binnenstad
Union House aan de Oudegracht opent deze zomer