Navigatie menu
zoeken
Nachtcultuur zoekt zijn plek
Nachtcultuur zoekt zijn plek
 [ACHTER HET] NIEUWS  Nachtcultuur zoekt zijn plek
Redactie |
20 februari

Utrecht heeft voor het eerst een visie met ambities en concrete doelen voor nachtcultuur. Samen met de vele clubs, podia, dj’s, radiostations, makers, creatieven en horeca die in de stad actief zijn, is er een visie opgesteld om te zorgen voor bruisende Utrechtse nachtcultuur. In de visie staan geen concrete maatregelen hoe de overlast, die er nu al is van het nachtleven, te reguleren.

Eén van de ambities is dat in 2030 de locaties voor de Utrechtse nacht zijn uitgebreid. In het Beurskwartier bij het station is nachthoreca gepland. Nachtcultuur is meer dan horeca. ‘Als je weet waar je wezen moet, dan kun je een hele andere kant van de Utrechtse nacht ontdekken. Dan weet je dat Utrecht niet alleen een kroegstad is, maar vooral een cultuurstad waar de nacht een wezenlijk onderdeel is. We hebben echt te gekke plekken met spannende underground programmering, vette platenlabels en verschillende radiostations die muzikale verbinding brengen’, betoogde een van de bezoekers tijdens de presentatie van de Nachtvisie 2030 afgelopen vrijdagnacht in Club Basis.

De diversiteit van de nachtcultuur in de oude Binnenstad zal ook uitgebreid worden. De gemeente zoekt daarvoor naar mogelijkheden binnen haar eigen gebouwen. Door het nachtleven ook buiten het centrum te stimuleren, is er hoop de overlast voor Binnenstadbewoners te verminderen. Papendorp, Overvecht en het Utrecht Science Park zijn aangewezen als ‘kansrijke plek’. Er is ook aandacht voor de ‘rafelranden’ van de stad met ruimte voor nieuwe makers en jong talent. De gemeente wil zorgen dat jonge creatieven in Utrecht blijven of naar de stad komen.

Wethouder Eva Oosters vertelde bij de presentatie van deze Nachtvisie 2030 dat de gemeente actie wil om de sector beter te ondersteunen en te faciliteren. De vraag blijft hoe dit te doen. Voor de gemeente is het nu al niet mogelijk om de overlast van het nachtleven, bijvoorbeeld op de Nobelstraat, goed te reguleren. Er is te weinig handhaving voor.
Een ander aandachtspunt is de sociale veiligheid. Tijdens onderzoek naar het uitgaansleven werd duidelijk dat veel mensen niet zichzelf kunnen zijn in het uitgaansleven. Oosters wil daarover in gesprek met clubeigenaren. Een directe oplossing vinden is lastig, zegt de wethouder.

Spreekuur
Hoe dan ook, de Utrechtse Nachtvisie moet de nachtcultuur een impuls geven. Nachtcultuur wordt een vanzelfsprekend thema binnen het gemeentebeleid. De rol van de gemeente zal ondersteunend en faciliterend zijn. Er komt bijvoorbeeld een nachtspreekuur en de gemeente gaat investeren in subsidies en voorzieningen zodat het aanbod gevarieerder wordt.

De Utrechtse gemeenteraad moet de visie nog bespreken. Dat gebeurt later in het jaar. Utrecht is de 2e stad in Nederland, naast Amsterdam, met een Nachtvisie.

Foto © Abe Jonker

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Aanwinst Nicolaikerk: kunst uit de Wederopbouw
Verpakkingsloze rijdende supermarkt bezoekt randen Binnenstad
Knippen in de wegen langs de singel