Navigatie menu
zoeken
Lachen op de Steenweg
Lachen op de Steenweg
 [ACHTER HET] NIEUWS  Lachen op de Steenweg
Elaine Vis |
17 juni 2021

Op 25 en 26 juni tovert Filmtour de voormalige H&M aan de Steenweg om in een comedy club. Met een optreden van stand-up comedians en een comedy film is dit één van de eerste initiatieven dat het zielloze leegstaande winkelgebied weer leven inblaast. De projecten zijn tijdelijk, de stapel aanvragen om het pand te mogen gebruiken groeit.

Hier verkocht H&M kleding, nu presenteert de Hogeschool voor de Kunsten er tot zondag werk van de afdeling Scenografie (red. opleiding tot theatraal vormgever en performance-designer). Een prachtige, nieuwsgierig makende, bolle ‘lieveheersbeestjesjas’ omhuld een mannequin in de etalage. Tot zondag. Daarna zal de volgende tijdelijke gebruiker van het pand, Robin Mol, onder de paraplu van Filmtour het comedy weekend op 25 en 26 juni presenteren. ‘Ik zocht altijd al een nieuwe, bijzondere locatie voor Filmtour. Daarom benaderde ik CMU. Als tijdelijk ondernemer paste ik binnen Morgen Mooier Maken, waarin Ondernemersvereniging CMU, vastgoedeigenaren en de gemeente samenwerken om het leegstaande winkelgebied weer leven in te blazen. Maar de moed zakte mij in de schoenen omdat de panden vrij klein zijn. Totdat mij Steenweg 34 werd aangeboden’. 

 
scherm2Mol
Het is Robin net gelukt om alle verlichting op vol te zetten zodat hij de locatie
kan bekijken
en een inrichtingsplan kan maken © Gert-Jan Peddemors

Robin ‘Terwijl mensen lekker aan het kijken zijn worden ze tijdens het comedy weekend aan de stoel bediend met lekkere hapjes en drankjes’. Filmtour werkt samen met culturele partijen, zoals De Kargadoor, Theater Kikker en platenzaak Plato. Ze ontwikkelen continu formats; voor ‘aangeklede’ filmavonden, variëren van intieme voorstellingen, thema weekenden en meerdaagse, grootschalige filmevementen het liefst op bijzonder locaties.

Op het Domplein runt Robin pop-up horeca, Café du Dôme. Tijdens corona is Filmtour daar in de binnentuin neergestreken. Robin ‘De openlucht was toen de enige mogelijkheid. Vanaf juli, volgende maand, zijn daar weer films te zien onder de sterrenhemel’.
‘Ons programma? Wij sluiten altijd aan op de actualiteit en bouwen daarom heen dan een programma. Bijvoorbeeld hadden wij een avond met een film uit Syrië waar een vluchteling vertelde over de schoonheid en de rijke culturele geschiedenis van het land’.

‘Een pop-up locatie is leuk om te hebben, maar moeilijk omdat het publiek de nieuwe locatie moet weten te vinden. De Steenweg is een locatie die iedereen kent. En voor de stad is het goed dat er weer leven in de brouwerij is’.
In ieder geval kan er, na alle triestheid over de verdwijnende winkels ook weer gelachten worden op de Steenweg.
 
Info Filmtour
Info HKUtheaterpresenteert Take Space

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Kleur, verlichting en groen voor verlaten, onveilige straatjes
Het wordt steeds drukker op het water
SPARK heeft vertraging