Navigatie menu
zoeken
Kapitaalkrachtige huurder(s) gezocht voor Magazijn de Zon
Kapitaalkrachtige huurder(s) gezocht voor Magazijn de Zon
 [ACHTER HET] NIEUWS  Kapitaalkrachtige huurder(s) gezocht voor Magazijn de Zon
Redactie |
17 januari 2023

Magazijn de Zon, het monumentale pand aan de Oudegracht waarin een paar jaar geleden nog de voormalige Centrale Bibliotheek zat, wordt verbouwd. In 2025 hoopt de gemeente dat er meerdere functies onderdak krijgen. De gemeente is nu op zoek naar ‘kapitaalkrachtige’ huurders. Het gebouw moet deels een cultureel-maatschappelijke bestemming krijgen en bijdragen aan een leefbare aantrekkelijke Binnenstad.

De herontwikkeling van het pand, restauratie en verbouwing, zijn alleen mogelijk als er een kapitaalkrachtige huurder(s) gevonden wordt voor de ruimte van 1.300 m² op de begane grond en/of 2.500 m² op de bovenliggende verdiepingen. Partijen die geïnteresseerd zijn kunnen zich de komende weken melden met een plan. De plannen worden beoordeeld aan de hand van drie criteria. Het belangrijkste criterium is de huurprijs die ze willen betalen. 

Daarbij zijn de maatschappelijke invulling binnen een deel van het pand en de mate waarin de nieuwe huurder bijdraagt aan de Binnenstad van belang. Het pand moet namelijk aantrekkelijk en toegankelijk blijven voor een breed publiek.

Magazijn de Zon zal in de toekomst een ‘publieke hotspot’ worden. Via een online enquête en enkele bijeenkomsten begin vorig jaar heeft de gemeente gepeild wat Utrechters het liefst zien gebeuren met het pand. Uitkomst; het gebouw moet ‘laagdrempelig’ te bezoeken zijn, liefst multifunctioneel en het dak met spectaculair uitzicht moet openbaar toegankelijk worden. Er bleek ook behoefte aan ruimte voor kunst en cultuur. Uit de online enquête kwam naar voren dat Utrechters het liefst geen kantoren willen in het toekomstige Magazijn de Zon.

Tot 13 februari is de inschrijving voor kandidaat huurders die vervolgens hun plannen kunnen indienen. Het kan zijn dat er een plan geselecteerd wordt voor het hele pand of dat er meerdere partijen voor het hele pand of alleen voor een deel van het gebouw met een idee komen. Dan zal de overige ruimte in een volgende fase verhuurd worden. De gemeenteraad moet ook nog instemmen met de nodige investeringen. Het pand is eigendom van de gemeente.

Met vier verdiepingen, een karakteristieke lichtkoepel, een plat dak met mogelijkheid om een dakterras te maken en 7.500 m2 vloeroppervlak biedt het gebouw veel mogelijkheden. Er moet een nieuwe entree komen en de aansluiting op de Stadhuisbrug kan beter.
Na een verbouwing in 2023 en 2024 zal Magazijn de Zon in 2025 open kunnen voor het brede publiek.

 

Foto © Lou Vos
Tijdelijke invulling van het pand in 2020 met tijdelijke culturele evenementen van Art Utrecht en UtrechtDownUnder (Kunstliefde).
Magazijn De Zon stamt uit 1850. In de twintigste eeuw wordt het pand door Vroom & Dreesmann uitgebouwd tot warenhuis ‘Magazijn De Zon’ met ateliers, opslag en een aantal kantoorruimten. In 1972 koopt de gemeente het en verhuurd op dit moment een aantal ruimten aan duurzaam warenhuis Green Up, kledingwinkel Guts en Gusto en het Nijntje Museum.

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Miljoenenschade na vertraging bij bouw Galaxy Tower
Actie Binnenstad030 tegen geluidshinder
Kapitaalkrachtige huurder(s) gezocht voor Magazijn de Zon