Navigatie menu
zoeken
Overdracht klokken aan gemeente
Overdracht klokken aan gemeente
 [ACHTER HET] NIEUWS  Overdracht klokken aan gemeente
Redactie |
16 maart 2023

Het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) heeft in de afgelopen jaren twee nieuwe klokken gerealiseerd in de Buurtoren. Op zaterdag 25 maart worden ze overgedragen aan de gemeente Utrecht.

Het gaat hier om zogenoemde jeugdklokken; de groep jeugdluiders (10-16 jaar) heeft met name bijgedragen aan dit project. Ze zijn betrokken geweest bij de keuze voor de locatie, de vormgeving, de toonsoort, de namen van de klokken en de financiering van het project.
De 60.000 euro voor dit project is bijeen gebracht door giften van particulieren en fondsen en financiële acties zoals pannenkoeken bakken en lege flessenacties. 

Op volle sterkte
Met deze nieuwe luidklokken is het gelui van de Buurtoren weer op middeleeuwse sterkte gekomen. In de loop van de geschiedenis waren er klokken uit de toren verdwenen. Dat wordt nu weer goedgemaakt. De kerkklokken van de Buurtoren luiden elke zaterdagmiddag de zondag in en daarbij kunnen de luiders best wat variatie gebruiken. De naam van een van de klokken herinnert nog aan vroegere klokken: Poncianus & Agnes. 

Koninklijk tintje
De naam van de andere klok is Catharina-Amalia, genoemd naar de Kroonprinses. De Koning en Koningin zelf hebben hier hun toestemming voor gegeven. Deze klok bevat behalve een opschrift ook het wapen van de prinses. Aan de andere kant wordt de klok gesierd met de namen van de jeugdluiders en symbolen die bij hun dagelijks leven passen, variërend van een voetbal tot een cello. 

Wethouder Dennis de Vries van Vastgoed zal de klokken namens de gemeente in ontvangst nemen, maar niet nadat de jeugdluiders beide klokken zaterdagmorgen rond 10.45 uur hebben laten horen.

 

Foto © Utrechts Klokkenluiders Gilde

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Literatuurmuseum in Magazijn de Zon
Overdracht klokken aan gemeente
Zocherpark verdient beter beleid en beheer