Navigatie menu
zoeken
‘Houd de Oudegracht-Z veilig, leefbaar en bereikbaar’
‘Houd de Oudegracht-Z veilig, leefbaar en bereikbaar’
 [ACHTER HET] NIEUWS  ‘Houd de Oudegracht-Z veilig, leefbaar en bereikbaar’
Redactie |
1 juli 2021

Erken dat de zuidelijke Oudegracht met name woongebied is. Plus: betrek de bewoners en ondernemers daar bij plannen over verkeer en het gebruik van de openbare ruimte. En houd dit stukje Binnenstad veilig, leefbaar en bereikbaar.

Dat vragen Robert Scherpbier, Daan Gillissen, Jan Remador en Anke Colijn namens het platform Zuidelijke Binnenstad. Ze hebben een petitie met dit verzoek eerder vanavond [1 juli 19.40] aangeboden aan Anne-Marijke Podt, voorzitter van de raadscommissie Stad & Ruimte.

Het gaat hier om een vervolg op een eerdere petitie. Die pleitte ervoor van de Oudegracht tussen Smeebrug en Hamburgerbrug geen voetgangersgebied te maken. Dat was gedaan vanwege de coronamaatregelen. 600 keer was de petitie ondertekend. Oudegrachtbewoonster Anke Colijn bood die augustus vorig jaar aan.

1juli2Anke Colijn heeft zich met succes verzet
tegen de voetgangerszone tussen Smee- en Hamburgerbrug

Dit stuk Oudegracht werd inderdaad geschrapt als voetgangersgebied, maar de indieners vinden dat met hun tweede wens niets is gedaan. De bewoners vroegen augustus 2020 namelijk ook om een werkgroep te vormen waarin ambtenaren samen met bewoners en ondernemers zou nadenken over ‘hoe verder?’.

Volgens de vertegenwoordigers van het platform Zuidelijke Binnenstad heeft de gemeente het afgelopen jaar geen contact opgenomen. Dat zit ze dwars. Tegelijkertijd signaleren ze dat overal (lawaaiige) terrassen verschijnen, volgens hen soms zelfs illegaal op plekken waar parkeerplaatsen zijn opgeheven.

Het platform heeft drie concrete verzoeken aan de gemeenteraad:

Ten eerste. Behoud de parkeerplaatsen op de Oudegracht-zuid tot goed onderzocht is wat opheffen ervan betekent voor de bewoners. [streven is om dit jaar 40-50 plekken te schrappen, red.]. ‘Onze huizen en wijzelf moeten bereikbaar blijven voor onze gasten, onze verzorgers, bezorgers, taxi’s, onderhoudsdiensten, voor mensen met kinderen, voor mensen die niet meer zo mobiel zijn.’

Ten tweede. Handhaaf actief op commerciële uitstallingen, eenrichtingsverkeer voor fietsers en horeca-uitbreiding. ‘De rijbaan wordt noodzakelijkerwijs steeds meer het trottoir, terwijl het hier geen voetgangersgebied is. Dat levert gevaar op.

Ten derde. Doe onder zoek naar een digitaal systeem om verkeer toe te laten. ‘Zo’n systeem zou de permanente toegankelijkheid voor bewoners, verzorgers en privébezoekers blijven garanderen.’

1juli1
Het platform zuidelijke binnenstad vraagt om handhaving bij tegen de richting in fietsen 

Uitstallingen op de stoep dwingen voetgangers breed uit te waaieren

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Kleur, verlichting en groen voor verlaten, onveilige straatjes
Het wordt steeds drukker op het water
SPARK heeft vertraging