Navigatie menu
zoeken
Groene bouwhekken verfraaien uitzicht
Groene bouwhekken verfraaien uitzicht
 [ACHTER HET] NIEUWS  Groene bouwhekken verfraaien uitzicht
Ineke Inklaar |
16 juni 2021

Bewoners van de Oudegracht kijken vanaf vandaag niet langer uit op de bouwplaats aan de Vrouwjuttenhof. Hun uitzicht is nu: 50 strekkende meter houten bouwhekken met plantenbakken.

Die zijn door het Utrechtse bedrijf Groene Bouwhekken neergezet in opdracht van aannemer Plegt-Vos. Die bouwt herenhuizen op het binnenterrein van de Willem Arntsz.
De onderkant van de hekken wordt gevormd door houten planken; bovenin zit gaas net als bij traditionele hekken. 'Het hout maakt de hekken duurzamer,' vertelt Claire Zandvliet van de onderneming. ‘Stalen bouwhekken worden vaak afgeschreven als ze krom zijn of er een deuk in zit. We kunnen simpelweg een plank losschroeven en die vervangen. Zo kan het hek langer in gebruik blijven.’
 
Winterhard
Aan de hekken hangen op wisselende hoogtes plantenbakken met zo’n 20 soorten planten. Totaal rond de 150 stuks: onder meer maagdenpalm, lavendel, geranium en diverse soorten groene heesters. Die laatste zijn winterhard. De hekken staan er namelijk tot juni volgend jaar.

Utrechters zouden ze kunnen kennen. Soortgelijke hekken hebben namelijk aan het begin van de coronatijd op de Neude gestaan om de terrassen af te schermen. Volgende week verrijzen ze bij het Forum, de promenade aan de Jaarsbeurskant van het Centraal Station.

Groene Bouwhekken helpt mensen re-integreren op de arbeidsmarkt. Zo worden de hekken gemaakt door Bouwloods (ambachtelijke houtbewerking), worden de plantenbakken gevuld door Green2Grow dat jongeren opleidt tot assistent-hovenier. Het onderhoud gebeurt door 50|50Workcenter van het Leger des Heils.
Totdat de bouw begon, hadden de Oudegrachtbewoners een weelderige zelf onderhouden tuin aan de achterkant van hun pand. Daar is niets meer van over. Een van hen heeft al een stokroos uit die tijd aan zo’n groen hek gebonden. Ook komen er op de bodem ook nog plantjes. 
 

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Tarief stadsverwarming verdubbeld
Theo van de Vathorst, de kunstenaar van vloeiende bronzen lijnen overleden
Nieuwe fietsverbinding richting Croeselaan; onder of over spoor