Navigatie menu
zoeken
Geheimzinnig kunstwerk te zien vanaf de Domtoren
Geheimzinnig kunstwerk te zien vanaf de Domtoren
 [ACHTER HET] NIEUWS  Geheimzinnig kunstwerk te zien vanaf de Domtoren
Redactie |
20 juli 2022

In Park Lepelenburg, de Zadelstraat, het Janskerkhof en op het dak van Parkeergarage Springweg zijn geheimzinnige patronen te zien. Het is het werk van kunstenaar Krijn de Koning. Hij maakte in opdracht van de gemeente Utrecht enorme lijntekeningen. Ze vormen een soort raadsel dat vanaf de Domtoren zijn geheim prijsgeeft. Deze kunst, getiteld Enigma's, is gemaakt omdat de Domtoren gerestaureerd wordt en omdat Utrecht dit jaar zijn 900 jarig bestaan als stad viert.

Vandaag is het kunstwerk, dat op vier verschillende locaties rondom de Domtoren te zien is, officieel opgeleverd. In het park ligt het meest prominente deel; een kleurige 3D-lijnsculptuur van gekleurd metaal die als tekening in het gras verder gaat in witgeschilderde trottoirbanden. Dat levert vanuit het park een monumentaal, kleurrijk beeld op. Vanaf de Domtoren gezien vormen de balken een witte lijntekening van een toren, met daar bovenop een echte boom.

zadelstraatkrijnDe Zadelstraat © Gemeente Utrecht Jannes Linders

Beleving
Centraal in het ontwerp van kunstenaar Krijn de Koning staat het spelen met perspectief, hoogte en diepte. Hij liet zich inspireren door de verschillende lagen van de stad met zijn werfkelders en 112 meter hoge Dom.  
Eva Oosters (Wethouder Cultuur) 'De patronen op de straat prikkelen onze verbeelding. En als je op de Domtoren staat valt alles samen en zie je de diepte zelfs.'

parkeergarageKrijnParkeergarage Springweg © Gemeente Utrecht Jannes Linders

Vanaf de top
Vanaf 21 juli zijn de vier kunstwerken te zien vanaf het topje van de Domtoren. Bezoekers die met de bezoekerslift of een traprondleiding boeken, kunnen bovenaan de kunstwerken bekijken samen met een spectaculair uitzicht over de stad. Via Utrecht Marketing zijn er 100 gratis tickets te winnen (75 tickets voor de trap, 25 tickets voor de lift). Mensen die kans willen maken op gratis tickets kunnen meedoen met de winactie via de social media kanalen van de Domtoren (@domtorenutrecht).

plaatskrijnJanskerkhof © Gemeente Utrecht Jannes Linders

De kunstenaar
Hoewel Krijn de Koning bekend staat als een ruimtelijk werkend kunstenaar is hij in eerste instantie een tekenaar. De fysieke omgeving vormt voor hem altijd de aanleiding voor zijn werk. Elementen ervan blijven zichtbaar binnen het spel dat de kunstenaar er vervolgens mee speelt. Het werk geeft het publiek nieuwe mogelijkheden om de plek te gebruiken en op een andere manier te bekijken en te beleven.

 

 

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Geheimzinnig kunstwerk te zien vanaf de Domtoren
Nu een bouwplaats, straks vooral park
Kennis singelherstel ingezet bij Leidsche Rijn