Navigatie menu
zoeken
Festival voor nieuwsgierige mensen in Universiteitsmuseum
Festival voor nieuwsgierige mensen in Universiteitsmuseum
 [ACHTER] HET NIEUWS  Festival voor nieuwsgierige mensen in Universiteitsmuseum
Redactie |
14 augustus 2024

Op 24 en 25 augustus staat het Universiteitsmuseum aan de Lange Nieuwstraat in het teken van Zoek het Uit! Festival. Dit is een gloednieuw wetenschapsfestival voor met name families met kinderen waar je alles kunt ontdekken: van robots tot hersenen, van muziek tot slangen. Maar ook theater, familiecolleges, workshops en gesprekken met wetenschappers . Uiteraard is er ruimte om zelf op onderzoek te gaan. Op het festivalprogramma staan o.a. Tiktok-juf JufSanne123, gifwetenschapper Mátyás Bittenbinder en presentator Klaas van Kruistum.

Het festivalprogramma biedt een dagvullende activiteit, waarbij de focus ligt op zelf onderzoeken en leren van wetenschappers hoe zij te werk gaan. De activiteiten zijn opgedeeld in drie onderdelen:

Theatervoorstellingen en shows
Op het programma staan allerlei theatervoorstellingen en interactieve shows, waaronder een dansexperiment met Tiktok-juf JufSanne123, de première van de theatervoorstelling ‘HUH?!?’ door Sjors en Ruud theatermakers, en shows van bioloog en gifwetenschapper Mátyás Bittenbinder en presentator Klaas van Kruistum.

Onderzoeken met de wetenschappers van de Universiteit Utrecht
Tijdens de familiecolleges van het Zoek het Uit! Festival onderzoeken families mee met de onderzoekers van de Universiteit Utrecht en ontdekken ouders en kinderen de antwoorden op vragen zoals: Hoe beïnvloedt muziek jouw ervaring van tijd? Hoe programmeer je een slimme computer voor in het ziekenhuis? Van wie is de oceaan eigenlijk? En vaak moeten kinderen naar hun ouders luisteren, maar luisteren ouders eigenlijk wel (genoeg) naar hun kinderen?

Zoek het zelf uit!
Tijdens Zoek het Uit! Festival kunnen families natuurlijk ook zelf aan de slag. Zo kun je onderzoeken hoe het is om met een robot samen te leven, de mysterybox proberen te kraken, met een VR-bril ervaren hoe het is om niet te kunnen bewegen, rekken en strekken tijdens familieyoga of bijzondere vlinders onderzoeken onder de microscoop. Zo wordt iedereen op het festival een echte onderzoeker.

Voor wie? Families met kinderen tussen de 8 en 14 jaar
Waar? UMU – Universiteitsmuseum Utrecht
Wanneer? 24 & 25 augustus
Tickets: Een ticket geeft je toegang tot het UMU, de Oude Hortus en het Zoek het uit! Festival. Tickets kunnen per festivaldag worden gekocht en geven toegang voor één dag. Meer informatie & tickets: umu.nl/zoekhetuit-festival

 

Foto © Luuk Huiskes

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Festival voor nieuwsgierige mensen in Universiteitsmuseum
Studenten over hun bijbaan: Laurens den Haan
Ondernemen op de Korte Jansstraat