Navigatie menu
zoeken
Expositie Singeldempers
Expositie Singeldempers
 [ACHTER HET] NIEUWS  Expositie 'Singeldempers'
Ineke Inklaar |
1 sept. 2021

In de jaren 50 kwam een rijksmonument onder vuur te liggen. De stadsbuitengracht, ook bekend als de singel rond de binnenstad, bleek zeer geschikt als locatie voor een autoweg. Het moest wel, was de gedachte: Utrecht groeide uit zijn jasje en het autoverkeer liep vast.

Een modern plan van de Duitse verkeersdeskundige Feuchtinger met grote doorbraken voor nieuwe wegen, inclusief het asfalteren van de singel, moest soelaas bieden.
Maar de singeldempers kregen tegenstand van Utrechters die niet geloofden in het opofferen van de historische buitengracht.
De strijd was begonnen en zou meer dan vijftien jaar duren.

In de expositie 'Singeldempers' in het stadhuis is te zien wat de gevolgen waren voor de singel. Aandacht ook voor de laatste markt op het Paardenveld, de gedwongen verhuizing van rondvaartbedrijf Schuttevaer en alles over de vergeten buurt de Knipstraat en omgeving.

Utrecht is nu sinds een jaar  weer omsingeld, maar dat is niet vanzelfsprekend geweest.
De tentoonstelling is de hele maand september te zien in het stadhuis.

Zaterdag 11 september, tijdens de Open MonumentenDag, is er de lezing Singeldempers in de hal van het Stadhuis 11.00 uur, 13.30 uur en 14.30 uur, entree gratis.
Samensteller van de tentoonstelling De Singeldempers, freelance journalist Ton van den Berg, vertelt dan hoe Utrecht kwam tot de plannen voor het dempen van de singels en waarom dit, deels, niet doorging.

Foto: 1969 Gezicht op de in aanleg zijnde spuikoker in de Stadsbuitengracht, bij de Catharijnekade te Utrecht, met links bebouwing aan de Catharijnesingel. De spuikoker wordt aangelegd in het kader van de demping van de Stadsbuitengracht tussen de Nieuwekade en het Geertebolwerk © Het Utrechts Archief

De Binnenstadskrant schreef eerder over de rampzalige plannen. Zie pagina 11: https://binnenstadskrantutrecht.nl/archief/2020_3/47

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Andere kijk op Bemuurde Weerd en dus op een fietsbrug
Met bouwmaterialen emissieloos over de gracht
Vooral Binnenstad vangt groei op