Navigatie menu
zoeken
400 kilometer glasvezelkabel voor de Binnenstad
400 kilometer glasvezelkabel voor de Binnenstad
 [ACHTER HET] NIEUWS  400 kilometer glasvezelkabel voor de Binnenstad
Elaine Vis |
7 mei 2024

Komende twee jaar krijgt de Binnenstad glasvezel. Daarvoor moeten de straten op de erfgrens open. In het gebied rond de Bleekstraat wordt als eerste het glasvezelnetwerk aangelegd. Deze week worden per huis de contactgegevens opgehaald, daarna begint de woningschouw, zodat duidelijk is waar het aansluitpunt in de aanliggende panden moet komen. Eind 2025 zouden Binnenstadsbewoners dan allemaal over razendsnel internet kunnen beschikken.

Het is een hele operatie om sneller internet te krijgen, twee jaar lang gaat de Binnenstad op de schop. Totaal wordt er in delen een 46 km lange geul gegraven.
Buitengebieden in Nederland hebben al langer snel internet, nu zijn de binnensteden van Nederland aan de beurt. Open Dutch Fiber is de eerste partij welke alle BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) geregistreerde panden in de binnenstad van glasvezel gaat voorzien. In het centrum is in de afgelopen jaren glasvezel aangelegd door andere aanbieders dan Open Dutch Fiber voor slechts een handje vol zakelijke klanten en nieuwbouwprojecten, zoals de Neudeflat en in de ABC-straat.

‘Het is niet allemaal in een paar maandjes geregeld’ zegt Anniek van Bree, woordvoerster van Open Dutch Fiber, de bouwer van het glasvezelnetwerk. ‘In Utrecht centrum werken wij van binnen naar buiten. Bij elk pand vragen wij toestemming om de gratis glasvezelkabel aan te leggen. Er zijn ook gegevens (naam, mailadres en telefoonnummer) nodig om de bewoner later weer te bereiken, want voor een huisaansluiting moet de bewoner thuis zijn.’

Aannemer Wim Gottenbos van bedrijf Circet ‘Wij hebben de binnenstad ingedeeld in vier delen en wij beginnen in de Bleekstraat en omgeving. De werkzaamheden zullen gemiddeld twee dagen per straat duren. Wij verwachten dat wij met 2700 adressen 10 weken aan de gang gaan. In totaal doen wij 11.000 adressen.’

Er ligt al heel veel in de stad onder de grond. Op 60 centimeter diep, daar waar nu de koperen kabels van KPN, Vodafone en Ziggo liggen wordt de glasvezelkabel neergelegd. Daarvoor graven elke dag ploegen van vier, vijf mensen een stuk stoep open over een lengte van veertig tot zestig meter. Bij elk huis dat een aansluiting wil wordt een ondergronds aansluitkastje geïnstalleerd, van daaruit gaat het netwerk het pand in. Eind van de middag gaat de straat weer dicht. 

Met de gemeente en allerlei partijen in de stad zoals de ondernemers wordt afgestemd.  Gottenbos ‘Dat is in Utrecht centrum best pittig. Hoe gaan wij dat met de terrassen doen? Er zal in de loop van de tijd best iets pijn doen, maar door samen te bepalen voorkomen wij veel overlast’.  
Met de gemeente is ook overleg waar verkeersmaatregelen genomen moeten worden. Dat kan zijn met pionnen of met een afzetting waarbij fietsers en voetgangers iets om moeten. Bij hele drukke straten zal een tijdelijke afzetting moeten komen. De varianten worden per straat bekeken.
Wim Gottenbos ‘Er zijn eindeloos veel tekeningen van het centrum met de ligging van bestaande kabels. En er zijn richtlijnen; bijvoorbeeld bij bomen graven wij handmatig om de wortels heel te laten. Met archeologische vondsten gaan wij natuurlijk ook omzichtig te werk’.

Open
Om als huishouden sneller internet te krijgen hoef je niet van internetprovider te wisselen. Open Dutch Fiber, de bouwer/beheerder van het glasvezelnetwerken, legt alleen het netwerk aan. Bestaande providers, zoals Odido, Fiber.nl, TriNed, SNLR, MultiFiber, Stipte kunnen er gebruik van maken. Het is een open netwerk.

Maar wat als KPN ook een eigen netwerk wil aanleggen? Conform de Telecomwet kan de gemeente niet voorkomen dat ook andere Telecomaanbieders een glasvezelnetwerk aanleggen in de Utrechtse binnenstad. Wel kan de gemeente een periode van graafrust afkondigen. Dat houdt in dat de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk voor maximaal twee jaar uitgesteld kan worden.

Van Bree 'Een kabel is al voldoende voor iedereen. ODF heeft als strategie alleen glasvezelnetwerken aan te leggen in gebieden waar nog geen glasvezel is uitgerold. Inmiddels ligt ons netwerk in meer dan 56 gemeenten. Dubbele aanleg van glasvezelnetwerken is niet zinvol, maar er zijn situaties waarbij een andere partij toch kiest of heeft gekozen voor aanleg in hetzelfde gebied als waar wij al liggen of nog bezig zijn.'

 

 

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
400 kilometer glasvezelkabel voor de Binnenstad
Bomenbal op Jaarbeursplein
Onderdompelen; campagne voor beter gracht- en singelwater