Navigatie menu
zoeken
Wild wandelen in de Binnenstad
Wild wandelen in de Binnenstad
 [ACHTER HET] NIEUWS  Wild wandelen in de Binnenstad
Elaine Vis |
26 juni 2021

Sinds corona hebben heel wat binnenstadsbewoners hun eigen ‘habitat’ opnieuw ontdekt. Er is wat afgewandeld, zelfs notoire wandelaars klaagden over drukte in het stadsgroen en namen het rondje buiten de singel. Universiteit Utrecht heeft in samenwerking met Studium Generale deze maand een podcast uitgebracht. Het is een luisterroute langs Zocherpark, grachten en Oude Hortus. De half uur durende filosofische wandeling neemt je mee in overpeinzingen over wandelen in onze stadse natuur.

In elk stukje stad is de invloed van de mens voelbaar. Wandelen is vaak een manier om van A naar B te gaan, maar je kan ook bepakt, slenterend of met een strakke pas een persoonlijke innerlijke ruimte creëren. Botanisch filosoof en wilderniswijsgeer Norbert Peeters haalt tijdens de route filosofen aan; ‘Denken doe je al wandelend’ (Friedrich Nietzsche) en ‘wie boeken leest loopt louter door andermans gedachten’ (Friedrich Nietzsche) of ‘ik wandel mij weg van elke ziekte en heb mij de beste gedachte binnengewandeld’ (Søren Kierkegaard). De wandeling is informatief en er worden vragen gesteld, bijvoorbeeld hoe je aan je eigen tuin kunt aflezen hoe je tegenover de natuur staat.
 
scherm2podcast  
In de wandeling is uiteraard aandacht voor het kilometerslange singelplantsoen rondom de Binnenstad uit de 19e-eeuw. Hier krijgen planten de vrijheid om de vorm van groeien zelf te kiezen. De hand van de hovenier is verborgen. Typisch een park in Engelse stijl, de tegenhanger van de Franse met rechttoe-rechtaan paden en in vormen geknipte bomen. Het Zocherpark werd aangelegd voor het publiek en niet, zoals de meeste parken in die tijd, voor de aristocratie.
 
Behalve de Oude Hortus, krijgt ook de stadsflora in de barsten en kieren van het plaveisel en de voegen van de natte werfmuren aandacht. Zo zie je bij de druppelende afvoer soms nazaten van algen die zo’n 500 miljoen jaar geleden voor het eerst op land gingen leven. Er zijn talloze primitieve planten te vinden, zoals soorten parapluutjesmos, bladmosbedden en het muurleeuwebekje.
Na de wandeling is het duidelijk dat als Utrechters al hun biezen pakken de stad in no-time meteen weer overwoekert.
 
 
https://www.sg.uu.nl/wandelpodcast


 
scherm3podcastroute

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Augustinuskerk; na inzegening altaar is renovatie helemaal klaar
Herbruikbare verzendverpakkingen officieel; ook in Binnenstad
Union House aan de Oudegracht opent deze zomer