De redenen om tegen de knip in de Catharijnesingel te protesteren, zijn heel divers. De Binnenstadsbewoners die zondag 16 februari mee demonstreerden, verwachten sluipverkeer of vrezen dat ze straks zullen moeten omrijden.
De gemeente is niet consequent, betoogt een bewoonster van de Oudegracht. ‘Mensen die de stad een beetje kennen en van zuid naar noord willen rijden, pakken – vermoed ik – een doorsteek via de Lange Smeestraat over de grachten. Terwijl de gemeente nu net druk bezig is met het schrappen van parkeerplaatsen om het autoverkeer daar te weren’.
Utrecht schiet zich met deze maatregel in de voet, is de redenering van een jong stel dat in het centrum woont en een abonnement heeft op deelauto’s. ‘Wij hebben bewust geen eigen auto, maar huren er steeds eentje – zoals de gemeente het graag ziet. Voor ons is dat door de knip straks minder interessant. Reden om na te gaan of we dat abonnement willen houden. Als meer mensen zo redeneren, wordt dat voor de aanbieders minder rendabel’.
Met de fiets over de Catharijnesingel onder Hoog Catharijne door is niet voor iedereen een oplossing, bijvoorbeeld niet voor ouderen. Maar zeker ook niet voor de vrouw in de elektrische rolstoel. ‘Ik woon bij Moreelsepark, maar mijn fysio zit op de Amsterdamsestraatweg. Nu kan ik daar nog met de auto naar toe. Als ik dat straks met de elektrische rolstoel moet doen?! In de winter of als het regent is dat voor mij niet te doen, dan ben ik vernikkeld als ik daar aankom’.
Er lopen ook mensen uit andere wijken mee in de demonstratie op de Catharijnesingel. Een vrouw die mantelzorgster is voor haar moeder die in de Binnenstad woont. ‘Hoe ik straks bij haar kan komen – zeg het maar!’ Een vrouw die op Zuilen woont en standaard over de singel naar haar zus in Sterrenwijk rijdt: ‘Met die knip moet ik een heel eind omrijden. Alsof dat niet voor luchtvervuiling zorgt’.
Anderen hebben meer principiële bezwaren. Ze voelen zich in hun vrijheid aangetast – ‘Je kunt de stad niet afsluiten’ – of voelen zich ‘opgesloten in de eigen wijk’. Een thuiszorgmedewerkster heeft vooral om praktische redenen medelijden met de planning van haar organisatie. ‘Wij gaan van het ene adres naar het andere en rijden dan ook over de Catharijnesingel. Als wij straks van een cliënt in Oost naar eentje op de Straatweg gaan, moeten we via Oog in Al rijden. Dat is verlies van kostbare tijd?!’
Foto’s: Michael Kooren