Utrechts straten

Vrouwjuttenhof krijgt zijn New U

10 februari 2021
door Elaine Vis

 

The New U is een nieuwe woonwijk in wording in de historische zuidelijke binnenstad. Het is een onderdeel van de herstructurering van De Vrouwjuttenhof. De ambitie van de gemeente is om een aantrekkelijk woonmilieu toe te voegen in de zuidelijke binnenstad in een gebied waarin nu de zorgfunctie domineert. Gisteren is officieel begonnen met de bouw. De oplevering staat gepland in het derde kwartaal van 2022.


De bewoners op De Vrouwjuttenhof waren al weken getuige van het bouwklaar maken van het terrein, niet een makkelijke opgave als je in lockdown thuis moet zitten. Maar als het aan de gemeente ligt krijgt dit stukje stad, waar nu de zorgfunctie van Het Willem Arntz Huis domineert, een aantrekkelijk woonmilieu. Door de ontwikkeling van De Vrouwjuttenhof zal het gebied beter in de stedelijke bebouwing van de zuidelijke binnenstad passen. Een rustige groene woonomgeving in het historische museumkwartier wordt zo toegevoegd. Met nieuwbouw voor de zeer draagkrachtigen, tegenover het blok met sociale woningbouw uit de 80er jaren.

 

vrjhofbouw
Foto: T. Daniel

The New U wordt een kleinschalige, luxe woonplek in De Vrouwjuttenhof naast het Willem Arntsz Huis. De nieuwe woonwijk bestaat uit een mix van 7 stadsvilla’s en 21 appartementen en een ondergrondse parkeergarage. Alle woningen worden uitgerust met een duurzaamheidspakket met onder andere zonnepanelen, stadswarmte en optimale isolatie. 

Middeleeuwse vondsten
Tijdens de sloopwerkzaamheden en bodemsanering is een muntenschat aangetroffen. En zijn er diverse keramieke scherven, botten, funderingen, beerputten en vuurplekken opgegraven. Archeologe Mina Jordanov verwacht nog meer te vinden, uit de Romeinse Tijd en de late- en vroege middeleeuwen. ‘Alles wat wij vinden, schenken we – in een vitrine -  aan Het Museumhotel om de hoek, waarin we alle vondsten tentoonstellen’. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het gemeentelijke archeologie depot. De archeologische werkzaamheden worden naar verwachting binnen twee maanden afgerond. Het levert geen vertraging op tijdens de bouw van The New U. •


<< terug naar overzicht