Utrechts straten

Vrouwjuttenhof groter

In de Vrouwjuttenhof, een stil nieuw buurtje dat verstopt ligt achter de Oudegracht, staat een groot, grijs en haveloos gebouw dat vroeger bij het Willem Arntsz Huis hoorde. Het is vooral ook een lelijk gebouw, ondanks de weidse naam Bleyenburg. Alleen de eerste steen, gelegd in 1990, heeft wat allure. Goed dat het wordt gesloopt om plaats te maken voor woningen die passen bij de rest van het hofje.


Patiënten van het Willem Arntsz Huis leerden in Bleyenburg zelfstandig wonen. Maar de instelling voor geestelijke gezondheidszorg had minder ruimte nodig en stootte het pand af. Projectontwikkelaar VORM uit Papendrecht maakt het plan voor de nieuwbouw. Het bedrijf kent de omgeving goed. Het verbouwde ook het oude Wouda-gebouw op de Lange Nieuwstraat tot een nieuw appartementencomplex.


De bedoeling is dat op de plaats van Bleyenburg een mooi complex van zo’n dertig woningen komt dat past bij de bestaande bebouwing. Het moet een aanwinst worden voor de hele Vrouwjuttenhof. Aan het milieu wordt gedacht. Het complex wordt gasloos en op het dak komen zonnepanelen. En waar het hofje nu door een hoog gaashekwerk wordt gescheiden van het Willem-Arntszterrein, is een doorgang gepland naar de Agnietenstraat.


Een datum voor de sloop en de bouw kan de projectontwikkelaar nog niet geven. Het bestemmingsplan moet gewijzigd worden en zit nog in het voorbereidende stadium. Zolang wordt Bleyenburg anti-kraak bewoond. Inmiddels worden de huidige bewoners van het hofje van de plannen op de hoogte gehouden. Zij zijn blij dat het nare grijze pand wordt gesloopt.


Gele gevel
Straks kijken de bewoners van de nieuwbouw aan de achterkant wel aan tegen de enorme gele gevel vol uitstulpende erkers van het vijf verdiepingen tellende Willem Arntsz-hoofdgebouw. Ervoor ligt een straatsteenwoestijn met een fietsenhok, twee wipkippen, vier verwaarloosde bloembakken en een paar dunne bomen. Hier hebben vleermuizen, ondanks de vleermuiskasten die in de Vrouwjuttenhof zijn opgehangen, maar weinig te zoeken. Het is de bedoeling dat projectontwikkelaar VORM ook deze steenwoestijn onder handen neemt en herschept in een groene oase. •


Geschreven door Marijke Brunt.

Uit de Binnenstadskrant nummer 2, 2019.


<< terug naar overzicht