Utrechts straten

Verzetsheldin Truus van Lier verhuist naar de singel

9 november 2020
door Ineke Inklaar

 

Ze is een belangrijke Utrechtse heldin, Truus van Lier. Tot nu toe werd ze door de stad waar ze opgroeide en tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetswerk verrichtte, afgescheept met een waaierige straat bij de Jaarbeurs van niets naar nergens.


Maar er komt volgend jaar een echt, definitief monument in het Zocherpark. Een groep burgers heeft daarvoor – met succes – gelobbyd: onder wie Claudia de Breij, Jos Stelling, Corrie Huiding, schrijfster Jessica van Geel en stadsgids Gerrit Huisman.

 

schermtvanlierst


Het monument moet vrouwen inspireren om in verzet te komen. Dit aspect is volgens de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving – dat positief adviseerde over de aanvraag - onderbelicht bij de oorlogsmonumenten in de stad.


Een kunstwerkgroep met de initiatiefnemers van de lobby formuleert een opdracht. Drie kunstenaars worden uitgenodigd een ontwerp te maken: niet per se een standbeeld op een sokkel. Mogelijk verrijst het in de loop van volgend jaar.

Willemsplantsoen

Het Willemsplantsoen lijkt de meest geschikte locatie. Truus van Lier vuurde hier in september 1943 bij diens woonhuis twee kogels af op de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris van politie G.J. Kerlen. Die overleed de dag daarna.


Als lid van de Amsterdamse studenteverzetsgroep CS-6 infiltreerde de Utrechtse bovendien in de NSB en de Wehrmacht in Amersfoort; ze maakte foto’s van vliegveld Soesterberg voor het verzet en smokkelde joodse onderduikers, wapens en illegale lectuur.

 

schermTruus van Lier


Van Lier werd in het najaar van 1943 in Haarlem na een tip van een verraadster opgepakt in een restaurant. Daarna werd ze op transport gezet naar concentratiekamp Sachsenhausen. Daar werd ze op 27 oktober gefusilleerd. Ze wordt gezien als één van de 22 belangrijkste verzetsvrouwen.


In Utrecht is er weinig dat herinnert aan haar. In de aula van het Academiegebouw van de universiteit aan het Domplein is een plaquette met de namen van docenten en studenten die in verzet kwamen. Daar staat ze bij, als student Rechten.


Narcissen

Enkele weken in het voorjaar is buiten een eerbetoon te zien: sinds 2005 bloeien dan honderden narcissen op het singeltalud tegenover de Geertekerk en vormen zo haar naam. Dat is een initiatief van Utrechter Tommie Hendriks, inmiddels is het eerbetoon geadopteerd door Binnenstadsbewoner Frank de Munnik.


Tenslotte er is de zielloze straat van niets naar nergens bij de Jaarbeurs. Daar komt dus nu een kunstwerk in het singelpark bij. Zeg nou zelf, past dat eerbetoon niet veel meer bij deze bijzondere oud-inwoonster?•

 

Foto: Luuk Huiskes
Foto: Het Utrechts Archief

 


<< terug naar overzicht