Utrechts straten

Thuis in de Binnenstad: Wonen in de balije van de Duitse Orde

Adres: Hofpoort 4
Bewoners: Joris Heerkens en Gertruud Dentjens
Sinds: 2018
Soort woning: koop

 

Tot 1992 was dit pand de zetel van de Duitse Orde, een ridderode ontstaan tijdens de kruistochten. Die is nu gevestigd aan de Springweg.

 

Hofpoort 4 ligt verborgen achter de hardstenen poort aan het begin van de Nieuwegracht. Het rijksmonument uit 1800 staat op de plaats van de voormalige Paulusabdij. Het gebouw is gesplitst in drie wooneenheden; de voormalige vergaderzaal, de dienstwoning en een appartement. De nieuwe bewoners Heerkens en Dentjens woonden voorheen in Hilversum, waar Joris nog steeds zijn kantoor heeft. Hij is gespecialiseerd in fusies en overnames en zij is beeldend kunstenaar. Vorig jaar studeerde ze af met ruimtelijk werk aan de Nieuwe Akademie en schreef de afstudeerscriptie ‘Het onzichtbare zichtbaar maken’. Haar inspiratiebron was de verbouwing van het huis en de bouwelementen die tevoorschijn kwamen. Er is een jaar lang zonder stress en met veel plezier aan de restauratie gewerkt in samenspraak met de gemeentelijke afdeling Erfgoed. Heerkens: ‘De verbouwing van het pand stond vooral in het teken van verduurzaming. Zo wordt de verwarming van het huis verzorgd door een warmtepomp en is er vloerverwarming aangebracht onder de 200 jaar oude grenenhouten vloer van de voormalige kapittelzaal. Het is een comfortabel woonhuis geworden, met behoud van alle monumentale onderdelen. De vergaderruimte is nu de zitkamer en heeft uitzicht op de Domtoren en de tuin met rozenpergola. Voorheen was het hier donker door de gebrandschilderde panelen. Met uitzondering van het bovenlicht met de tekst Pro Dei Gloria boven de huisdeur zijn deze meeverhuisd naar de oude balije aan de Springweg (terrein Karel V).’ De wapenschilden van de ridderorde op de schouw en op de deuren van de antechambre zijn achtergebleven.


Foto’s © Luuk Huiskes© Luuk Huiskes

Onder de zitkamer, die boven grachtenniveau is gesitueerd, ligt een enorme welfkelder. Die was dichtgemetseld, is in ere hersteld. Het is nu het atelier van Gertruud. In de kelder onder de keuken staat een indrukwekkende kluis uit 1950 door de Firma Lips uit Dordrecht geplaatst. Hierin werd het archief en andere kostbaarheden van de Ridderorde bewaard. Dentjens: ‘We zijn naar Utrecht gekomen vanwege de sfeer en de vele mogelijkheden om aan kunst en cultuur deel te nemen. Toen ik het huis op internet zag staan, wist ik meteen: dat wordt onze woning. We genieten van de rust en voelen ons opgenomen in de directe omgeving. ’Het monument is door de inzet en de passie, waarmee het verduurzaamd en verbouwd is, een nieuwe fase ingegaan. De bewoners hopen hiermee bij te dragen aan het behoud van het bijzondere pand, ook voor de bewoners na hen. •


Luuk-H-Hofpoort-huis-zw-w © Luuk Huiskes


Geschreven door Anna Sterk.

Uit de Binnenstadskrant nummer 5, 2020.


<< terug naar overzicht