Utrechts straten

Stegen maken de stad

Stegen met huurwoningen zijn toegankelijk voor het publiek, stegen met duurdere woningen of appartementen zijn afgesloten. Deze constatering staat in ‘Tussen Zwaansteeg en Achterom’, een uitgave van Oud Utrecht. De schrijver, Bert Poortman, gaf het de ondertitel ‘Het Stegenboek van Utrecht’ mee.

Poortman plaatst de stegen in de context van de ontwikkeling van de stad, vanaf de vroege Middeleeuwen tot nu. Al lezende en kaartjes en plaatjes kijkende wordt het de lezer duidelijk dat stad en stegen niet zonder elkaar kunnen. Zij horen onlosmakelijk samen. Dat de auteur een bouwkundige achtergrond heeft, valt te merken. Hij pakt zijn onderwerp systematisch en zakelijk aan. Helaas komen de mensen die in de stegen wonen (en waarom ze dat doen) niet aan bod.

Het boek werd gelanceerd tijdens het maandelijkse ‘historisch café’ van Oud Utrecht in de Smeezaal van Bartholomeus. De facebookpagina van de Binnenstadskrant raadde belangstellenden aan vroeg te komen, omdat de opkomst wel eens groot kon worden. En inderdaad: tachtig mensen konden er niet meer in. Het boek is voor een deel gebaseerd op de waarnemingen van drie leden van Oud Utrecht: Fons van den Broek, Marcella Dorigo en Pim le Large. Zij ‘inspecteerden’ afgelopen jaren vierhonderd stegen. De neerslag daarvan is te vinden op internet onder Stegenrapport Oude Stad Utrecht.•

Leden Oud-Utrecht € 7,50, winkelprijs € 17,95. 160 bladzijden, ruim 180 illustraties in kleur.

 

Uit de Binnenstadskrant Utrecht nr. 1, 2020. 
Geschreven door Dick Franssen.


<< terug naar overzicht