Utrechts straten

Respect graag

Smerige, stinkende grachten en straten. Metershoge bergen vuil. Zó zou de Binnenstad eruitzien zonder de reinigingsdienst, zonder de tientallen mannen en vrouwen die dagelijks in touw zijn om de stad leefbaar te houden. Huisvuil, grof vuil, papier en karton, het wordt allemaal bij je opgehaald. En de straten en pleinen worden geveegd. Hulde voor de mensen die die klus klaren, maar ze hebben wel vaak het gevoel dat ze er alléén voor staan. De burger werkt niet erg mee: losse troep op plekken waar gebundeld karton kan worden neergelegd. Fout geparkeerde fietsen die de toegang belemmeren voor vuilnisauto’s. Zakken die al dagen te vroeg op straat liggen. Hun hartenkreet: ‘Burgers, graag een beetje meer respect voor ons werk.’ Een fotoserie van Gerard Arninkhof. •

Arris Schrijver (61) is één van de oudste medewerkers van de ploeg. Met zijn bladblazer zorgt hij ervoor dat het vuil zó bij elkaar komt te liggen dat de veegwagen het makkelijk kan behappen. Arris is een uitzendkracht. Rijdt dagelijks een paar uur heen en weer naar zijn woonplaats in het oosten des lands. Toch hoopt hij vurig op een vaste aanstelling. Want ondanks zijn leeftijd wil hij dit werk nog lang blijven doen.


Na de markt moet het Vredenburg er weer netjes bij komen te liggen. Dus als de kooplui weg zijn en de kramen opgeruimd, kan de veegploeg aan het werk. En worden de vuilnisbakken geleegd. Ze zijn de hele avond bezig om alles weer schoon te krijgen.


Meer dan manshoog ligt het verpakkingsmateriaal op de hoek van de Drieharingstraat en het Vredenburg. Winkels en restaurants mogen hier hun papier en karton gebundeld neerleggen. Vanaf vijf uur ’s middags. Maar bijna iedereen gooit al veel eerder allerlei vuil op de steeds groeiende hoop. Ondanks de hoeveelheid hebben Ali Gelmez (47) en Deniz Jongerius (21) het in een mum van tijd opgeruimd. Voor voetgangers die er langs willen is het wel dringen. Want ja, die fietsen…


Je maakt telefonisch een afspraak en het grof vuil wordt bij je opgehaald, zoals hier op de Nieuwegracht. Henk Terpstra (29) en Deniz Jongerius (21) komen langs met de kooiwagen en ruimen het op.


De zware vuilnisauto 1496 mag maar in een klein stukje Binnenstad worden ingezet. Op de meeste plaatsen kan het wegdek het gewicht niet aan en worden kleinere auto’s gebruikt. Maar het Oudkerkhof en de Domstraat kunnen ertegen.

Aan het stuur Jerry van der Jagt (40). En als ‘lopers’ Jordi van Tessel (25) en Frans Biek (37). De lopers doen het zware werk: tillen het karton van de grond en gooien het in de muil van de vuilniswagen. Ze weten: dit is niet vol te houden tot je pensioenleeftijd.


Uit de Binnenstadskrant nummer 5, 2017.


<< terug naar overzicht