Utrechts straten

Regentenzaal in nieuw tijdperk

Bijna vier eeuwen terug lieten de regenten van het Bartholomeus Gasthuis een eigen vergaderruimte bouwen: de Regentenzaal. In het gasthuis werd toen voor armen en zieken gezorgd. In 1642 lieten de regenten de bekende Delftse tapijtwever Maximiliaan van der Gucht gobelins maken als stijlvolle wandbekleding voor ‘hun Regentenzaal’. Ze betaalden hem uit eigen zak. In ruil daarvoor mochten hun familiewapens bovenaan de kleden prijken. Anno 2019 vergadert de Raad van Toezicht nog steeds in deze zaal.

 

Verborgen juweel
Bezoekers noemen de Regentenzaal een verborgen juweel. De wandtapijten zijn Nederlands cultureel erfgoed. Ze hebben lange levens achter zich en lagen in oorlogstijd veilig opgerold in de kelder van de huidige Winkel van Sinkel. Ook het glaswerk, het meubilair en het portret boven de schouw zijn origineel. Van al dat pronken in daglicht en bij wisselende temperaturen heeft alles door de jaren heen veel te lijden gehad, ondanks eerdere restauraties. Maar, stel je voor dat zo’n zaal dicht en donker moet blijven om de geschiedenis voor de toekomst te bewaren? ‘Ondenkbaar’, volgens bestuurder Willy van Egdom.

 

Gordijnen weer open
Om dit unieke erfgoed voor de volgende generaties te veilig te stellen is op advies van het ministerie van OCW een project gestart om de klimaatinvloed en lichtinval te minimaliseren. Het bestaat uit betere isolatie, lichtwering en een goede klimaatbeheersing. In de zomermaanden is er hard gewerkt om de zaal klaar te stomen voor de komende eeuwen.

 

schermbartholomeusregent

 

Willy van Egdom: ‘We zijn enorm blij met de financiële steun van het Mondriaanfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het K.F. Heinfonds, het BPD Cultuurfonds en vrienden van het Bartholomeus Gasthuis. Dankzij hun steun kan iedereen weer in daglicht wegdromen bij de gobelins.’

 

Van ‘ja, ik wil’ tot kamermuziek
De Regentenzaal is officiële trouwlocatie van de gemeente. Bedrijven en instellingen kunnen de zaal huren en publiek is welkom op zondagen, bij optredens tijdens bijvoorbeeld het Internationaal Kamermuziekfestival én natuurlijk op de jaarlijkse Open Monumentendag, dit jaar op 14 september. Bezichtiging kan ook tijdens een rondleiding op zondag via de website: https://www.bartholomeusgasthuis.nl/ontdek/cultureel-erfgoed •

 

Geschreven door het Bartholomeus Gasthuis
Uit de Binnenstadskrant nummer 4, 2019

 


<< terug naar overzicht