Utrechts straten

Oude bieb krijgt dakterras met horeca

29 april 2021
door Ineke Inklaar

 

Op de begane grond winkels, op de tussenliggende verdiepingen maatschappelijke organisaties plus start-ups en bovenin horeca met een daktuin. De gemeente heeft grootse plannen met de oude bibliotheek.

Ze jubelt: het pand op de hoek van de Oudegracht, Choorstraat en Stadhuisbrug is een duurzaam, groen en flexibel gebouw dat klasse uitstraalt. ‘Een visitekaartje voor Utrecht.’ De gemeente is sinds 1972 eigenaar. Ze kocht het pand voor de bibliotheek toen warenhuis V&D naar Hoog Catharijne verhuisde. Nu boekhandel Broese naar het oude postkantoor is vertrokken, staat bijna 7200 m2 leeg, hartje stad.

schermbieb21Al maanden verzorgt Art Utrecht de etalages van de voormalige
bibliotheek op de Stadhuisbrug. © Luuk Huiskes


Bijzonder aan het pand is het centrale trappenhuis en de lichtkoepel. Maar ook zijn er monumentale kelders te vinden die van de werf tot onder de omliggende straten lopen. En wie de moeite neemt langs de gevel omhoog te kijken, ziet beelden op de balkons staan.

 

biebkoepelInterieur, de derde verdieping. © Luuk Huiskes


Voor de benedenverdieping denkt de gemeente aan bedrijfjes van Utrechtse makers die duurzame producten verkopen. Vernieuwend zijn de plannen voor een groen dakterras vanwaar de horecagast een 360-gradenuitzicht over de Binnenstad heeft. Hoe de gemeente dat wil gaan (laten) betalen, wordt voorjaar 2022 duidelijk. Dit jaar wordt gebruikt voor de renovatie, het papierwerk en het praten met mogelijke huurders. •


<< terug naar overzicht