Utrechts straten

Ommetjes zijn de nieuwe dope

5 maart 2021
Door Bert Determeijer


Ommetjes zijn de nieuwe dope. Zonder ommetjes worden mensen gek.


In het Zocherpark langs de singel lopen de wandelaars in file; om maar niet gek te worden. Maar met het doortrekken van de Catharijnesingel heeft de stad er een fraai tripje bij gekregen; aan de buitenkant van de singel, aan de overkant van het Paardenveld zogezegd. Het wordt enthousiast gebruikt. Voor deze oud-bewoner van dit gesloopte deel van de singel is het een genot om vanaf hier over het water onder Hoog Catharijne door te kunnen kijken.


Maar het is jammer dat het pad stopt als het spannend wordt. Bij de Vredenburgknoop moeten we het talud op en te midden van de grootst denkbare verkeersdrukte onze weg zoeken.

 

schermombert© Luuk Huiskes


Dat kan anders. Het pad kan via steigers onder de bruggen worden doorgetrokken. De Leidsche Rijn vereist uiteraard een klim, maar daarna gaat het vrolijk verder. Ook onder Hoog Catharijne door. Daar ligt nu al een steiger, waar boten een kwartier mogen aanleggen. Het is een spookachtige plek. Alleen bereikbaar vanaf de razende Catharijnebaan. Onschuldige jongeren kunnen hier zo maar door de bewakers van Hoog Catharijne worden weggestuurd.


Maar de plek heeft ongekende charme. Vanaf deze steiger heb je riant zicht op het keurig verlichte monumentale brok fundament van de dwangburcht Vredenburg, dat hier in het water steekt. Niemand die dit ziet.


Na de traverse zou de wandeling over een steiger kunnen worden voortgezet, tot aan de Marga Klompé-brug. Daar is dan weer de mogelijkheid om over te steken naar het Zocherpark en in de file aan te sluiten.


In het verleden is door bewoners van de Binnenstad voorgesteld om het wandelpad op de westoever onder HC door te laten lopen, maar om een of andere reden is daar nooit of nog niet gevolg aan gegeven. •


<< terug naar overzicht