Utrechts straten

Leeuwenbergh verhuurd aan cellist

Concertzaal Leeuwenbergh op het Servaasbolwerk, onlangs door de Stichting Gasthuis Leeuwenbergh verkocht aan Stadsherstel Utrecht, is verhuurd aan de uit Israël afkomstige Gavriel Lipkind, een internationaal bekendstaande cellist. Hij wil van het gebouw een ‘centrum voor kamermuziek’ maken.


Volgens directeur Johan Blom van Stadsherstel behoudt het gebouw zijn concertfunctie Er is kortgeleden een vergunning aangevraagd voor een interne verbouwing. Er komen onder meer een nieuw podium, ander meubilair en opnameapparatuur, een investering die de huurder op zich neemt. Stadsherstel betaalt een verandering van de entree. Johan Blom is blij met deze nieuwe ontwikkeling die hij ‘een verrijking voor de Binnenstad’ noemt. De Stichting Gasthuis Leeuwenbergh wordt niet opgeheven, maar is voornemens om na het aflossen van nog lopende schulden met het resterende bedrag culturele evenementen te ondersteunen, waaronder ook het ‘Concertlab’ van Lipkind.


De Stichting, voornamelijk bestaande uit buurtbewoners, kocht het historische voormalige gasthuis in 2004. Tijdens de bouw van Tivoli Vredenburg deed Leeuwenbergh zes jaar dienst als kleine zaal van Vredenburg. Daarna gebeurde er weinig meer.


Roerende zaak?

Een kwestie die nog speelt is de verwijdering door de Stichting van het in 1954 gebouwde orgel. Volgens de gemeente en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed had dit nooit zonder een monumentenvergunning mogen gebeuren. Die is niet aangevraagd. De Stichting is van mening dat dit niet nodig was: ‘Een beschrijving van het orgel is weliswaar (op verzoek van de Stichting zelf – red) in 2010 toegevoegd aan de beschrijving (uit 1967) van het rijksmonument Leeuwenbergh, maar het orgel is een roerende zaak.’ Volgens de Stichting was het orgel sinds 2004 ‘functieloos’: ‘Het stond te verstoffen en had bovendien geen functie in de nieuwe plannen’. De Stichting heeft het instrument overgedragen aan orgelbouwer Flentrop, die het orgel indertijd gebouwd heeft.


De Utrechtse orgelliefhebber en Bach-kenner Rob van der Hilst is zeer verontwaardigd over de gang van zaken. Hij denkt dat Lipkind de zaal vooral als studio gaat gebruiken. De verwijdering van het orgel noemt hij illegaal en barbaars •


Geschreven door Anna Sterk.

Uit de Binnenstadskrant nummer 2, 2019.


<< terug naar overzicht