Utrechts straten

Kromme Nieuwegracht

Bewoners van de Kromme Nieuwegracht tussen Pausdam en Hieronymusplantsoen gaan naar een advocaat als de gemeente niet binnen enkele weken toezegt snel te beginnen met het herstel van de straat. Al bijna twee jaar ligt die open. Sinds een jaar gebeurt er niets. Alleen fietsers en voetgangers kunnen er langs.

 

Een conflict tussen de eigenaar van drie kelders onder de straat en de gemeente ligt ten grondslag aan de absurde situatie. De gemeente zegt dat de kelders zijn verzakt door gebrek aan onderhoud door de eigenaar. ‘Onjuist, ‘ zegt de eigenaar. ‘Oorzaak zijn de restauratiewerkzaamheden van de gemeente.’ Intussen zijn de bewoners aan de overkant van de kelders vooral de dupe. Er is, zo is de conclusie van de eigenaar, niet voldoende rekening mee gehouden dat de situatie op de Kromme Nieuwegracht heel anders is dan op de Nieuwegracht. Op sommige stukken ontbreken werven. Ingenieursbureau Royal Haskoning DHV komt tot de conclusie dat de gemeente na de eerste scheuren beter had kunnen stoppen om eerst onderzoek te doen.

 

Meer OZB
Het conflict draait om drie ton, maar dat is niet de enige claim die op het bordje van de gemeente ligt. De universiteit vordert een miljoen voor het herstel van het poortgebouw van Paushuize, waarvan de buitenmuur als eerste onstabiel werd. Met een enorme buizenconstructie wordt de muur nu op z’n plaats gehouden (zie foto in Binnenstadskrant van juni 2018).

 

Inmiddels dekte de gemeente zich in. De bewoners van het volgende deel van de Kromme Nieuwegracht, tussen Hieronymusplantsoen en Keistraat, kregen te horen dat schade door verzakkingen geheel voor hun rekening is. Dat de bewoners zich daarbij niet neerleggen ligt voor de hand. Tussen de eigenaar van de drie kelders en de gemeente zijn gesprekken gaande, en intussen ligt het werk in en op de Kromme Nieuwegracht stil. De aannemer heeft al lang zijn spullen weggehaald en is nu elders bezig.

 

Een conflict tussen de eigenaar van drie kelders onder de straat en de gemeente ligt ten grondslag aan de absurde situatie. De gemeente zegt dat de kelders zijn verzakt door gebrek aan onderhoud door de eigenaar. ‘Onjuist, ‘ zegt de eigenaar. ‘Oorzaak zijn de restauratiewerkzaamheden van de gemeente.’ Intussen zijn de bewoners aan de overkant van de kelders vooral de dupe. Er is, zo is de conclusie van de eigenaar, niet voldoende rekening mee gehouden dat de situatie op de Kromme Nieuwegracht heel anders is dan op de Nieuwegracht. Op sommige stukken ontbreken werven. Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV komt tot de conclusie dat de gemeente na de eerste scheuren beter had kunnen stoppen om eerst onderzoek te doen.
 

schermJeroen Vedder klimt naar zijn fiets © Sjaak Ramakers
Jeroen Vedder klimt naar zijn fiets © Sjaak Ramakers

 

De huizen aan de binnenkant van de gracht zijn alleen via plankieren bereikbaar. Bewoner Jeroen Vedder: ‘Je kunt door dit gedoe niet bij ons in de buurt komen om spullen in of uit te laden. Een keukenverbouwing staat daarom al een hele tijd op een laag pitje. Stel dat je je appartement zou willen verkopen, dat lukt je op het ogenblik niet. Maar de OZB is wèl omhoog gegaan’. •

Geschreven door Dick Franssen
Uit de Binnenstadskrant nummer 5, 2018


<< terug naar overzicht