Utrechts straten

Horeca overspoelt Wijk C

Bewoners die denken dat ze gewonnen hebben met hun protesten tegen de ongebreidelde uitbreiding van de horeca in de Binnenstad, sluiten hun ogen voor de werkelijkheid. In allerlei straten komt er nog voortdurend horeca bij. Een gebied dat er helemaal uitspringt is Wijk C.
 

Op Vredenburg-Noord tussen voormalig Staffhorst en voormalig C&A zijn de meeste winkels verdwenen. Ze zijn of worden vervangen door horeca. Die ontwikkeling is vooral bevorderd door het succes van Tivoli Vredenburg.

 

Koestraat hard achteruit
De panden op het Vredenburg lopen naar achteren door tot aan de Lange Koestraat. Daar zitten de keukens, vindt de bevoorrading plaats en wordt het afval afgevoerd. De Lange Koestraat is dan ook hard in kwaliteit achteruit gegaan. Het Wijk C-Komitee tekende bezwaar aan tegen de laatste horecavergunningaanvraag. De gemeente moet per pand moet een aanvraag beoordelen op gevolgen voor de omgeving, maar dat gebeurt niet.

 

Zonder vergunning
Ook de situatie op de Catharijnekade verandert snel, met de transformatie van de Westerkerk in een hotel met restaurant, de komst van pop-up restaurant Roost in het Park Paardenveld en drie nieuwe horecabedrijven op de begane grond van de parkeergarage Paardenveld. Roost organiseert regelmatig zonder vergunning evenementen. De gemeente is niet genegen te handhaven.

  

schermspagetteria zw w
Impressie van Wijk C (foto: Luuk Huiskes)

Vrijgezellenpartijen
De Jeu de Boules Bar in de garage Paardenveld kreeg een restaurantvergunning, maar het gaat eigenlijk om zwaardere horeca, waarvoor een andere vergunning nodig is. Eten is er bijzaak. Er wordt vooral geadverteerd met bedrijfsuitjes en vrijgezellenpartijen. Het bedrijf is vijf dagen per week open, waarvan drie dagen tot twee uur ’s nachts. De eigenaar vroeg de restaurantvergunning aan omdat zwaardere horeca in de garage niet toegestaan is. De gemeente beschouwt de activiteiten naast het eten ten onrechte als ‘nevenactiviteit’ van de bar. Er dreigt hier een zelfde situatie te ontstaan als bij Stathe in de Rozenstraat, dat zogenaamd een eetcafé, maar in werkelijkheid een disco is. Intussen dreigt Park Paardenveld een evenementenlocatie te worden. Dankzij een actie van het Wijk C Komitee (het park kan de druk van evenementen niet aan) is voorlopig het ergste voorkomen.

 

Overleg blijft uit
Nachtelijke bezoekers van de horeca trekken door de wijk van zaak naar zaak, of naar één van de twee parkeergarages. Bewoners met een parkeervergunning kunnen hun auto niet kwijt en de straten en het park worden overspoeld met neergezette fietsen. Het aan de Binnenstadbewoners toegezegde overleg over overlast en handhaving is nog steeds niet begonnen. Resultaten zullen nog lang op zich laten wachten. Het enige middel dat bewoners van Wijk C en andere buurten op korte termijn hebben tegen de ongebreidelde uitbreiding van de horeca is bezwaar maken tegen nieuwe horecavergunningen, te beginnen met het indienen van zienswijzen. •

Zie ook: binnenstadskrantutrecht.nl/vergunningsaanvragen.html


Geschreven door Ben Nijssen

Uit de Binnenstadskrant nummer 5, 2018


<< terug naar overzicht