Utrechts straten

Hoe tijdelijk is tijdelijk?

 

Motregen. Voetje voor voetje schuifelt een oude dame achter haar rollator naar de Smeebrug. Daar wacht de auto die haar komt ophalen. Welkom in het nieuwe voetgangersgebied aan de Oudegracht. 
 

Op 5 juli breidde de gemeente het voetgangersgebied fors uit, vanwege corona. Zo kunnen voetgangers 1,5 meter afstand houden. Op 1 september wordt de maatregel geëvalueerd.


Vanwege Covid-19 kregen horecazaken ook meer (openbare) ruimte om hun tafels en stoelen neer te zetten. Cafés breidden uit, onder meer op de Neude, het Stadhuisplein en de Mariaplaats. Tot maximaal 1 november. Natuurlijk zijn er voorstanders van de uitbreiding van het voetgangersgebied. Bijvoorbeeld de bewoonster die zelf geen auto heeft en nu vanaf de parterre eindelijk goed zicht heeft op de gracht. Of de bewoner die graag de fragiele werfkelders vrijhoudt van verkeer.


De bewoners hebben wel kritiek: de hekken stonden er al toen bij de meesten het Wijkbericht nog in de bus moest vallen. De gemeente zegt dat er vanwege alle informatie over corona van Rijk en RIVM snel gehandeld moest worden.

 

schermmaria
De Mariaplaats lijkt wel een Zuid-Frans plein. Bezoekers genoeg, maar wat
de bewoners ervan vinden?! © Luuk Huiskes

 


En dan natuurlijk het parkeerprobleem. De enige parkeergarages waar plek is, Vaartsche Rijn en Griftpark, zijn een eind weg. Dan maar rondjes rijden? Daar wordt de buurt niet beter van.


Buurtbewoners steekt het bovendien dat er voor hen geen uitzondering mogelijk is tussen 10.00 uur en 18.00 uur, bijvoorbeeld als ze een familielid willen oppikken dat slecht ter been is. Daarvan zegt de gemeente overigens dat het ‘lokaal op te lossen moet zijn met de aanwezige toezichthouders’.

Na 1 september
Hoe verder na 1 september? De bewoners houden hun hart vast. Ze zijn vooral bang dat horecabedrijven de ‘tijdelijke’ uitbreiding van terrassen met hand en tand zullen verdedigen. En dat ze daarvoor steun krijgen in de gemeenteraad. Volgens hen is het gebied tussen Hamburgerbrug en Smeebrug een woongebied.


Grachtbewoonster Anke Colijn organiseerde een tegenactie: ze vraagt de gemeente het stuk tussen Smeebrug en Hamburgerbrug te schrappen als voetgangersgebied. Daarvoor staat een petitie online. Ze heeft inmiddels 550 papieren en digitale handtekeningen binnen. ‘Overal vandaan.’ Er is nóg een particulier initiatief. Buurbewoner Tim de Beet roept op tot een breed gedragen visie voor de Oudegracht-Zuid door alle betrokken partijen (bewoners, ondernemers, bezoekers, gemeente). Tenslotte hield Actiegroep Binnenstad030 een enquête. De groep vraagt wat de maatregelen qua klandizie voor ondernemers en qua bereikbaarheid voor bewoners betekenen.


De enquête gaat ook in op de grotere terrassen: is het nu nog mogelijk de 1,5 meterregel te respecteren? De opmerkingen worden in een rapport verwerkt en aan de gemeente aangeboden.

 

Tekst Ineke Inklaar
Uit de Binnenstadskrant nummer 4  2020

 

 


<< terug naar overzicht