Utrechts straten

Het nieuwe westen

De wijk Binnenstad omvat meer dan het gebied tussen de singels. Hooch Boulandt, de Bleekstraat en omgeving, het Moreelsepark en Hoog Catharijne zijn erbij gekomen. Net als het Stationsgebied. Maar tot hoever reikt dat gebied? En wat gaat er op en rond het immense Jaarbeursterrein gebeuren? Rekenen de (toekomstige) bewoners daar zich ook tot Binnenstadsbewoners? We besluiten op verkenning te gaan en de grenzen van het nieuwe westen zo strak mogelijk af te lopen.


We beginnen langs de Weerdsingel WZ, tegenover de Nieuwekade, om het complexe gebied van de Daalsetunnel goed te kunnen overzien. We treden onverwacht een paradijsje binnen.


scherm1rafelrandNieuwekade


Wat is hier een mooi wandelpad aangelegd! Aanlegsteigertjes, wilde bloemen, toortsen, lissen, kaardenbollen en zelfs een fontein.


schermpaardeveldrafelrandPark Paardeveld


Het strenge beton van de tunnel en de kantoren wordt op veel plekken verzacht door grappige visuele effecten. Olifantenblokken beschilderd als nieuwsgierige schaapjes, dode gevels voorzien van grootse decoraties. Maar ook veel graffiti op een achter hekwerk verstopte binnenmuur en miniparkjes en speelterreintjes tussen verkeersaders. We houden wel van dit soort rafelranden: het creatieve weerstandsvermogen van door beton en verkeer ingesloten Utrechters. Maar misschien moeten we ook de gemeente een compliment geven dat ze deze uitingen faciliteren.

 

schermhagelrafelrand


We steken over naar de Lange Hagelstraat om van daaruit naar de grens van de Binnenstad te kijken. Die straat in Lombok blijkt geheel omsingeld door het spoor, een tunnel en de asfaltvlakte van het Westplein.

 

schermkooirafelrandLeidseveertunnel


Een vrouw die net uit haar huis komt, vragen we hoe het voelt hier te wonen. Ze is tevreden, de woning is goedkoop voor iemand die net een jaar in Nederland verblijft. En, verrassend, ze voelt zich een bewoonster van de Binnenstad. ‘Het is een mooi paadje van hier uit naar de stad. Je bent er zo - om te winkelen en te wandelen.’


Gevaarlijk
Nu wordt het toch een beetje gevaarlijk om zo strikt de nieuwe westgrens te blijven volgen. We lopen over de busbaan naar het Jaarbeursplein. Chauffeurs toeteren en roepen naar ons, maar we bevinden ons wel degelijk op een stevig trottoir. Een bijzonder uitzicht ontvouwt zich: tal van bouwwerken die snel de hoogte in gaan.

 

schermrafelrandkoeLeidseveer


Er wordt iets groots gepresteerd hier. Aan de overkant verrijst het Galaxy Tower Hotel, iedere tien werkdagen komt er een verdieping bij ‘dankzij de slimme klimbekisting en een hoogbouwbetonpomp’ aldus cu2030.nl. Daarnaast komt het nog te bouwen Wonderwoods, een dubbele wolkenkrabber met bomen en struiken op de balkons. 


Toch is het opvallend rustig op het grote plein. Waarschijnlijk omdat de kantoorgebouwen om ons heen allemaal gesloten zijn. Tegenover de brede trappen van CS is een skateplaats aangelegd en een transparant entreehuisje voor de ondergrondse parkeergarage. In de middenberm van de verderop afgesloten Croeselaan een verrassende groenstrook. Het is een lineair park met een zeer gevarieerde beeldencollectie.


De grens van de Binnenstad loopt in westelijke richting verder langs de Graadt van Roggenweg. Door de trambaan – die de twee kanten scheidt – is de weg nogal onaantrekkelijk voor een wandelaar. Je kunt niet oversteken, ook al is de sneltram tijdelijk uit bedrijf genomen. Dichte gevels van Hojel City Center, onderbroken door een schraal buxusterrasje.

Weinig wandelgenot
Ook de Fentener van Vlissingenkade biedt weinig wandelgenot. Links de hallen van de Jaarbeurs, die straks naar de overkant van het Merwedekanaal verhuist.

 

schermroeienrafelrandMerwedekanaal

 

schermbrugrafelrandFentener van Vlissingenkade


Rechts woonarken, soms verscholen achter groen. Het pad loopt dood. We struinen langs hekken, over een immens leeg parkeerterrein en over de zandhopen van de aan te leggen busbaan op de Van Zijstweg.
Advies: loop de grensroute voorlopig maar niet na!

 

schermmeisjerafelrandKruisvaart


Terug bij de Croeselaan loopt de nieuwe grens van de Binnenstad via de Asselijnstraat naar de Kruisvaart – ‘een 17-eeuwse moesgracht’ noemt de gemeentelijke omgevingsvisie dit kanaal waarover tuinders hun groente en fruit naar de stad konden varen.


schermrafelrand
Jan van Foreeststraat


De nieuw aangelegde Dichtersbaan langs het spoor voor streekbussen en het ruige terrein van The Yard horen nog net bij de Binnenstad, de Reviuskade in de Dichterswijk net niet meer.


Dat klopt ook in de beleving van een bewoner die we aanspreken: ‘Ik heb met jullie niks te schaften – met dat Binnenstadskrantje!’•

 

Tekst: Erik van Wijk en Charles Crombach
Foto’s: Werry Crone
Uit de Binnenstadskrant 4 2020

 


<< terug naar overzicht