Utrechts straten

Het geluid van de kettingzaag

De laatste tijd hoor ik regelmatig het geluid over de Oudegracht klinken. Ik krijg er een onrustig gevoel van en loop snel naar het raam. Welke boom is er nu weer aan de beurt? Je weet het niet. Het voelt als een loterij. Ieder moment zou het kunnen gebeuren, kan de boom voor jouw huis zomaar ineens weg zijn.

Eind november 2018 was het inderdaad zover. De kettingzaag klonk dichterbij dan ooit. Het was nog vroeg. Ik zag de hoogwerker al door het raam tussen de takken toen ik de kamer in kwam. Ik wist genoeg. De witte paardenkastanje met boomnummer 2209097, geplant in 1920. Hij gaat er aan. Op woeste wijze werden enorme takken van de boom gezaagd. Dit is geen snoeien, dit is slopen.

 

schermwerfboom 
Foto: Marlène Willemsen

 

Ik liep naar beneden en sprak een van de zagers aan. Hij vertelde dat tijdens de werkzaamheden aan de werf de wortels zwaar beschadigd zijn geraakt. De boom is scheef gaan staan en heeft scheuren getrokken in de aanhechting van werf en werfkelder. Steen en bomen. Het gaat niet goed samen.

Toch heb ik het gevoel dat de gemeente hier niet vrijuit gaat. Ik heb ze bezig gezien. Met grof geweld gaan de platen van de damwandconstructie de grond in, dwars door de wortels heen vaak. Het huis trilde en de boom verzakte. Geen aankondiging of uitleg naar de omwonenden toe. De Oudegracht voorgoed veranderd. •

Geschreven door Eddy Stolk.
Uit de Binnenstadskrant nummer 1, 2019.


<< terug naar overzicht