Utrechts straten

Geertestraat

In de rubriek ‘Straten’ besteden we aandacht aan één straat in de Binnenstad. Deze keer: het Geertebolwerk.  

Op de witte zijgevel van Grijsesteijn, op de hoek Oudegracht/Geertstraat, staat een citaat geschilderd uit de bundel ‘De Schuiftrompet’ van C.C.S.Crone: ‘In de verte schetterde een fanfare. Er was weer feest in de Geertestraat.’

Deze muurschildering is vorig jaar op initiatief van een aantal straatbewoners op de gevel aangebracht, mede i.v.m. de viering van de 100e geboortedag van Crone. Een toepasselijk citaat, omdat al vanaf 2010 er elk jaar in juni een straatfeest in de Geertestraat wordt gehouden. Eerst nog spontaan in de gemeenschappelijke achtertuin van een Mitros-blok, daarna georganiseerd door een klein clubje bewoners, op de voor het verkeer afgesloten straat.

En zo ook deze juni, de 25ste om precies te zijn. Traditiegetrouw werd er ’s morgens begonnen met een schoonmaakactie; stoepen en straat werden ontdaan van onkruid e.d., vuil werd verzameld en de boel werd aangeveegd. En niet te vergeten: het gezamenlijk koffie drinken inclusief heerlijke zelfgebakken taart en het uitwisselen van de laatste nieuwtjes.


’s Middags werd het weer wat slechter en begon het zelfs te regenen. Na raadpleging van de buienradar werd besloten het middagprogramma om 16:30 uur te starten. De straat werd afgesloten en verder ingericht voor het Geertediner. Een biertap zorgde voor lekkere koude pilsjes, meegebrachte wijn kwam op tafel en diverse andere drankjes en hapjes.

Vorig jaar was er voor het eerst een intermezzo ingepland – poppenspeler Rik Rikken – en ook dit jaar was het gelukt. Dit ondanks de teruggedraaide subsidie van de gemeente. Het 2-mans circustheater Meatball & Van De Camp zorgde met de voorstelling ‘De verrukkelijke Vuilnismannen’ voor een leuke onderbreking, voor zowel jong als oud.


De tafel met meegebrachte, zelf gemaakte gerechten raakte vervolgens steeds voller en uiteindelijk was er een overvloedige keus voor een rijkelijk diner. Aan de lange tafel in het midden van de straat vond iedereen een plekje en regelmatig werd er van plaats gewisseld om elkaar bij te praten, een biertje te tappen of een glaasje wijn in te schenken. De kinderen mochten wat langer opblijven, omdat het feest was, maar toen het begon te schemeren werd het gezelschap toch wat kleiner. Uiteindelijk werd er met z’n allen om 22:30 uur gestart met het opruimen, zodat om 23:00 uur de straat – na een geslaagde feestdag – weer  voor het verkeer kon worden vrijgegeven.


Geschreven door Ton Verweij.


<< terug naar overzicht