Utrechts straten

Gedenktekens voor vermoorde Joodse bewoners Twijnstraat e.o.

4 mei 2021
door Ineke Inklaar

 

Voor tien Joodse buurtbewoners die in de oorlog zijn weggevoerd en in een kamp zijn omgekomen, heeft de groep Stolpersteine in en om de Twijnstraat struikelstenen aangevraagd. In de stoep komen dan messing plaatjes waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van overlijden zijn gestanst.

De gedenktekens horen bij Pelmolenplantsoen 6 voor Ernst Julius Cohen, Oudegracht 411 voor Joël van Tijn, Bijlhouwerstraat 1 voor Ludwig en Johanna Dannheiser en Twijnstraat 16-bis voor David en Santje Meiboom, Rachel Walg-Meiboom, Sara Meiboom-De Vries en voor Marcus en Isak de Vries.

QR-code
Stolpersteine is een internationaal project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Inmiddels liggen er in heel Europa al tienduizenden monumentjes; nog steeds worden nieuwe aangevraagd.
Het idee van de Twijnstraatgroep is om aan de struikelstenen in het zuidelijke Museumkwartier een stoeptegel met QR-code toe te voegen. Wie die scant, komt terecht op een site met meer informatie en zelfs foto’s van de voormalige bewoners. De hoop is dat de stenen volgend jaar rond Dodenherdenking kunnen worden geplaatst.

Initiatiefnemer is Robin van Essen, bewoner van Twijnstraat aan de werf. Hij raakte als jongere onder de indruk van het Achterhuis van Anne Frank; in 2017 hoorde hij tijdens de Open Joodse Huizenroute kleinzoon Ernst Verloop vertellen over zijn grootvader, professor Cohen. Deze hoogleraar scheikunde werd in 1944 in Auschwitz vermoord.
Sindsdien doet Van Essen onderzoek naar de gedeporteerde oud-buurtgenoten. Het project groeit door zwaan-kleef-aan. Inmiddels zijn buurt-ondernemers en -bewoners aangehaakt. Streven is om het nabijgelegen Luzac en de Agatha Snellenschool er ook bij te betrekken. Crowdfunding zou de benodigde financiering – 1500 euro voor tien stenen – moeten opleveren.
 

Nabestaanden
Met zijn partner Jelle Raap speurt Robin naar nabestaanden van de Joodse kampslachtoffers. Zo hebben de twee een kleinzoon van de Dannheisers achterhaald in Amerika.
Van Joël van Tijn, de zoon van de huismeester van het Centraal Israëlitisch Weeshuis aan de Nieuwegracht, is weinig bekend. Maar inmiddels hebben ze contact gelegd met verre familieleden die meer kunnen vertellen. Ook nabestaanden van de families Meiboom en De Vries is het duo nog niet op het spoor. •

https://www.stolpersteineinenomdetwijnstraat.com/


<< terug naar overzicht