Utrechts straten

'Eten dat we zelf lekker vinden'

De zusjes Kim en Linda Kuo zijn van jongs af aan vertrouwd met het horecavak en groeiden op met lekker eten. Zij hielpen al vroeg mee in het restaurant van hun ouders en hebben in verscheidene Utrechtse restaurants gewerkt. Sinds eind mei staan ze trots in hun nieuwe eigen winkel in de Twijnstraat: Bananas. Zij maken en verkopen er verse Aziatische gerechten om mee te nemen. ‘We maken eten dat we zelf lekker vinden.’

 

Koken deden de zusjes thuis niet. Kim: ‘We aten in het restaurant. Onze vader was de chef-kok, echt een heel goede. Toen we gingen studeren moesten we opeens zelf koken, haha. Dat werd dus eerst vooral patat en pasta.’ Linda: ‘Om en om pasta en Knorr Wereldgerechten.’ Later leerden zij al doende en thuis wijsheid opstekend goed koken.

Welkom in de straat
Kim studeerde culturele antropologie, en Linda onder meer cultureel management, maar het was moeilijk om daarin werk te vinden. Lekker eten was belangrijk in hun leven en ze besloten daar hun werk van te maken en samen een lunchwinkel te beginnen, met ook een kleine keus in Aziatische cadeautjes en Chinese theesoorten. Hun horeca-ervaring speelde mee en ze waren vertrouwd met het ondernemerschap, want iedereen in de familie is ondernemer. Vooral hun ouders konden de starters goede raad geven. Een winkel was verrassend vlug gevonden, in de Twijnstraat. De huisbaas had zo zijn eisen voor een nieuwe zaak (passend in de straat, geen sushi-afhaalzaak, geen waterpijplounge), en daar konden Kim en Linda aan voldoen. De ruimte werd in eigen beheer opgeknapt. De vriendjes van de zusjes maakten het ontwerp en deden het meeste metsel- en timmerwerk. Het resultaat mag er zijn. Vooral de ingenieuze versiering van de houten toonbank valt op. Achter in de zaak staat een nieuwe, compacte keuken. De startende ondernemers voelden zich vanaf het begin welkom in de straat: ‘Collega-winkeliers zijn behulpzaam, er zijn geen scheve ogen van andere ‘eetwinkels’ en de klanten zijn tevreden.’

 

Vrolijke zussen © Saar Rypkema


Hard aanpoten
Het menu staat met krijt op een stuk muur. Kim: ‘Dat is handig. Onze gerechten kunnen wisselen. Als het warm weer is, maken we koude soep.’ Het is hard aanpoten voor de zusjes. Beiden wonen net buiten de Binnenstad. Hun dag in Bananas begint ’s ochtends om negen uur en eindigt om een uur of acht ’s avonds . De winkel is zes dagen per week open van twaalf tot zeven uur. Na sluitingstijd eten ze zelf, ook in de winkel. Hun vriendjes schuiven dan vaak aan. Kim: ‘Linda en ik zien elkaar meer dan dat wij onze vriendjes zien. Maar die kunnen er gelukkig goed mee leven. En wij hebben zoveel plezier in ons nieuwe werk. Zulke leuke klanten.’

 


Uit de Binnenstadskrant Utrecht nummer 4, 2017.
Geschreven door Marijke Brunt.


<< terug naar overzicht