Utrechts straten

Een en al levendigheid tussen Neude en Drift

9 maart 2021
Door Elaine Vis
Uit de Binnenstadskrant 1, 2021.

 

De haas denkt na, hij heeft het allemaal mee gekregen. Hoe de straat rood kleurde als fietsstraat bij de laatste herinrichting. Op zijn steen zit hij nu niet meer op een eiland tussen het verkeer, maar op een schiereiland. Het beeld, Thinker on a Rock van Barry Flanagan, kreeg in 2002 na veel discussie een plaats op de kop van de Voorstraat. Bij de vork, waar het verkeer zich splitst en mengt in de stroom fietsers en auto’s langs de Neude.

De 106 panden tellende licht gebogen Voorstraat is doorgaans bevolkt met fietsers die het centrum in- of uitgaan en met hippe bezoekers. Er verblijven daklozen en veel studenten. Het is een gemoedelijke straat. Twintig jaar geleden leek de Voorstraat vervallen, grimmig in de avonduren. Husselende cokedealertjes, gespuis in de buurt. De Dominicaanse prostituees van de aanliggende Hardebollenstraat kregen niet altijd het meest fijne publiek. Er stonden toen winkels leeg. Nu, in coronatijd, zijn dat er slechts twee; in drie etalages wordt gewoond.
 
De Liefde
Op nummer 6 is het Jugendstilpand De Liefde te vinden. Architect R. Rijksen bouwde het in 1904 als apotheek met woonhuis. Ertegenover een pand uit 1918. De luxe winkel Nachtleven, gespecialiseerd in houten bedden, is volgens eigen zeggen sinds 1906 een begrip. 

schermHaas Flanagan© Luuk Huiskes

Even verderop, voor monument In de Ossenkop, zit Huize Mona. Publiek geheim. Ertegenover rijksmonument met trapgevel D’coninck van Poortugael uit 1619. Restaurant Koenraad serveert er gerechten van het seizoen met lokale ingrediënten. Boven Albert Heijn, een eindje verder, zat ooit een groot callcenter. Nu wonen er ruim 30 studenten. ’s Nachts staan soms mensen in de deuropening in badjas een laatste sigaretje te roken.

Flat White
De straat heeft meerdere tweedehandswinkels, horeca waaronder heel veel eettentjes en een paar designwinkeltjes. Echte speciaalzaken zijn er nauwelijks nog. Op nummer 35 Plato, de zaak met nieuwe releases op cd, dvd en vinyl. De meeste horeca in de straat is sinds de coronatijd omgetoverd in luxe kiosken. Bij The Village hangen hipsters rond met een Flat white of double Ethiopia burka gudina, maar nu eentje to-go. Ruim aanbod in de straat waaronder Ana’s Lams Dis met Turks biologisch eten en straks weer een intiem terras in de naastgelegen Begijnesteeg, De Ontdekking met erwtensoep in deze koude dagen en Gys met vegan glutenvrije meeneem-menu’s.
 
Veganistische maaltijden
‘In een wachtlijst kan je niet wonen’ staat te lezen op het verfrommelde spandoek boven het ACU. Dit voormalige kraakpand uit 1976, halverwege de straat, is landelijk bekend. Er treden alternatieve en opkomende bands op. Jarenlang kon je er veganistisch eten, met liefde gekookt door de Kitchen Punx. Ook ACU ging dicht vanwege de corona. Vrijwilligers van de Solidarity Kitchen toverden tijdens de eerste lockdown ruim 18.000 gratis vegetarische maaltijden voor de kwetsbaren in Utrecht. ACU is nu potdicht. Voorlopig geen concerten, queerfeesten en bevlogen politieke vergaderingen meer. Verderop staat een rij klanten keurig op 1,5 meter afstand te wachten voor coffeeshop Pleasure. Daar kan Gall&Gall niet tegenop.
 
De City is dicht, maar eigenaar Kinepolis opent de bioscoop weer als de lockdown voorbij is. Het gebouw uit 1936 is een pareltje van de Nieuwe Zakelijkheid. Hier gaat de Voorstraat over in de smallere Wittevrouwenstraat, waaruit straks, als de pandemie onder controle is, studenten uit de Universiteitsbibliotheek over de rode asfaltloper frisse energie meenemen de Voorstraat in. •


<< terug naar overzicht