Utrechts straten

Een andere realiteit

In een werfkelder, in het hoekje bij de Smeebrug, landde begin juni Bitropolis. De winkel zal volgens eigenaresse Silva van de Vooren uitgroeien tot een ‘community’ voor mensen met dezelfde interesse. Dat zijn nerds, fans van Star Wars, Harry Potter, Nintendo en Pokémon. En cosplayers, die eigen kostuums ontwerpen, maken en dragen om vervolgens tijdelijk van identiteit te wisselen.


Silva van de Vooren (33) werkte twaalf jaar als filiaalmanager en leerde de mores van de detailhandel in de praktijk. ‘Mijn vooruitzichten waren beperkt, daarom ging ik weg. Maar ik miste de winkel. Ik kon mensen niet meer blij maken.’


Toeval
Het werd duidelijk dat zij zelf een winkel zou beginnen en in vier maanden werkte zij haar concept tot in de puntjes uit. Toen liep zij per toeval tegen de huidige locatie aan. De gehuurde werfkelder past perfect bij Bitropolis met zijn deels duistere en fantasierijke wereld. Ook zitten op dit stukje Oudegracht meer spelletjeswinkels.

 


Silva van de Vooren ongemaskerd © Sjaak Ramakers Er moest wel het een en ander gebeuren. De muren werden behandeld tegen vocht. Er kwam een pashokje met spullen uit haar eigen huis. De jongens van de kanoverhuur aan de overkant van het water hielpen met sjouwen. De ARM gaf een grote seventies tv in bruikleen.

Nostalgie
Amsterdam heeft vier van dit soort winkels en nu is er dus ook een in Utrecht.
De bezoekers zijn tussen de 15 en 45 jaar. Studenten komen een shirtje of petje kopen met hun favoriete personage erop. Maar ook uit nostalgie naar de tijd dat zij hun eerste spelcomputer kregen of hun eerste Pokémons ruilden.

 

Bitropolis is voor Silva geen ver-van-mijn-bedshow. Ze is zelf een hartstochtelijke cosplayer. De meeste players spelen als uitlaatklep een karakter dat al bestaat in videogames, maar zij heeft een eigen karakter verzonnen. Die identiteit geeft zij aan mij niet prijs, ze draagt immers niet voor niets een masker bij cosplay. Haar bewonderaars moeten haar niet identificeren als de winkeleigenaresse. Fans zamelden een paar jaar geleden geld in om haar naar Amerika over te laten komen. Daar verscheen zij, met vijftien fotografen aan haar voeten, op een Comic Con, een bijeenkomst van gelijkgestemde nerds. In haar winkel wil zij de afdeling met materialen voor kostuums nog verder uitbreiden. De eerste workshops over belichting en hoe je je eigen wapens maakt staan al gepland. ‘Er is veel creativiteit in deze wereld. De winkel is nog lang niet af. Het aanbod moet groter. En de spiegel moet hoger. Ja, die spiegel is wel echt belangrijk. Ik ga het gewoon drie jaar proberen, anders weet je het niet.’

 

Uit de Binnenstadskrant Utrecht nummer 4  2017

Geschreven door Elaine Vis

 


<< terug naar overzicht