Utrechts straten

Drie jaar werk in 15 minuten verwoest

29 april 2021
door Ben Nijssen

In de morgen van vrijdag 23 april heeft een overijverige gemeentewerker met een brander alle planten in de voegen van de ecologische trap achter het Centraal Museum weggebrand. De beheerders van de trap, Vergroening Singel030, zijn daarvan door de wijkopzichter Binnenstad op de hoogte gesteld.


Er was geen opdracht vanuit de gemeente om de trap schoon te branden. De desbetreffende gemeentewerker zou daar zelfs helemaal niet aanwezig moeten zijn omdat hem was opgedragen zijn werkzaamheden op Hooch Boulandt uit te voeren.

 

schermtrapFoto door Vergroening Singel030


Voor de wijkopzichter is duidelijk dat de fout bij de gemeente ligt en dat die ook voor de gevolgen moet opdraaien. Voor Vergroening Singel030 betekent deze ramp dat 3 jaar werk met vele vrijwilligers onder leiding van ecologen opnieuw opgestart moet worden. Dat betekent kosten voor beplanting en de begeleiding. De aanschaf van de beplanting is afhankelijk van de beschikbaarheid, wat spreiding over het jaar zal betekenen.

Het gebeuren is ook een klap in het gezicht van Birthe Leemeijer, de kunstenares die de trap heeft ontworpen. Bezoekers van de trap zouden nu ten onrechte kunnen concluderen dat het kunstwerk mislukt is. Vergroening Singel030 heeft besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar te proberen de vrijwilligers weer te motiveren om de trap te herstellen. De rekening daarvoor zal bij de gemeente worden neergelegd. •


<< terug naar overzicht