Utrechts straten

Drama Croeselaan

Twee jaar geleden besloot de gemeenteraad een paar mooie jaren-dertig woonblokken op de Croeselaan te slopen omdat je dan vanaf de Moreelsebrug uitzicht kreeg op het parkje dat daarachter wordt aangelegd. Maar helemaal definitief was de beslissing nog niet.


B&W zegden toe dat er nog eens gekeken zou worden naar alternatieven. Een verslaggever van UN/AD ging de daaropvolgende ochtend naar de Croeselaan en vertelde de bewoners dat hun huizen waarschijnlijk zouden blijven staan. Het leverde een feestelijk artikel in die krant op. In september 2018, toen een van de alternatieve plannen werd gelanceerd, schreef het AD/UN: ‘Nieuw ontwerp redt woningen Croeselaan’.


Op de burelen van de Binnenstadskrant waren de verwachtingen vanaf het begin minder hooggespannen. Als ze op het stadhuis iets in hun hoofd hebben dan zijn ze daarvan buitengewoon moeilijk af te brengen. Al twintig jaar, sinds de eerste plannen voor het Utrechts Centrum Project, staat op de Croeselaan de ‘oudbouw’ in de buurt van de Jaarbeurs er slecht op. Zoals verderop al vanaf de jaren ‘70 het stadhuis neerbuigend deed over de huizen in de Kanonstraat. Een wand van het Westplein met zulke kleine pandjes, dat was toch geen gezicht. En ja hoor, het is uiteindelijk gelukt. Er staat nu veel hogere bebouwing.


Je krijgt de indruk dat B&W de alternatieve plannen voor de Croeselaan nauwelijks een  blik waardig keurden. Victor Everhardt (D66), wethouder voor het Stationsgebied, zegt dat het niet anders kan: de huizen moeten weg. ‘Het park heeft allure nodig omdat het voor de toekomstige bewoners en de stad als geheel een belangrijke functie heeft’. Voor de stad als geheel…. een parkje dat veel weg heeft van een plantsoen, met daarin uitgestrooid een hele serie flink uit de kluiten gewassen appartementengebouwen.


En nu? De gemeenteraad moet er nog over beslissen. De coalitiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie houden elkaar tot nu toe bij de plannetjes van hun wethouders stevig vast. Maar hoop – ook al is het slechts een beetje – doet leven.

Zie ook eerder verschenen in de Binnenstadskrant:
- http://www.binnenstadskrantutrecht.nl/stand-van-zaken/duurzaam-sloop-van-goede-huizen/17.html
- http://www.binnenstadskrantutrecht.nl/straten/woonblok-croeselaan-uitgegomd/6.html


Dick Franssen / 21 januari 2019.


<< terug naar overzicht