Utrechts straten

Dikke bomen broodnodig voor klimaat

De 148.098 gemeentelijke bomen in Utrecht vertegenwoordigen een bedrag van ruim 1,52 miljoen euro aan groene baten per jaar. Dat bedrag is berekend aan de hand van i-Tree, een methode om te berekenen wat bomen in geld uitgedrukt voor het klimaat opleveren. Hoe dikker de boom, hoe groter de ‘klimaatwaarde’.

Utrecht heeft relatief veel dunne bomen, vooral in Leidsche Rijn waar juist veel bomen staan. In de Binnenstad daarentegen staan minder bomen, maar relatief wel veel oude dikke exemplaren. Nog wel. Juist in de Binnenstad, waar de grootste klimaateffecten van de stad worden gevoeld, zijn bomen van groot belang.

i-Tree is een oorspronkelijk Amerikaans systeem. Een samenwerkingsverband van een aantal grote steden (waaronder Utrecht), onderzoeksbureaus, Wageningen University en diverse brancheverenigingen heeft i-Tree toepasbaar gemaakt voor Nederland. De eerste resultaten staan in het rapport ‘De baten van bomen’ dat 14 februari is gepresenteerd.


Verkoeling
Als voorbeeld in het rapport is de Postzegelboom in Den Haag gekozen. Hij dankt zijn naam aan het feit dat er onder en om de boom jarenlang postzegels werden verkocht en geruild. Het is een paardenkastanje met een stamomvang gelijk aan 169 kleine bomen.


Bij de i-Tree methode wordt een aantal waarden van bomen in beeld gebracht: waarden voor klimaat (wateropname en vermindering druk op riool, gezondheid (wegvangen van luchtverontreiniging) CO2-opslag door de groei van de bomen, en verkoeling.


Klimaatverandering stelt gemeenten voor nieuwe opgaven. Stedelijke gebieden krijgen steeds meer te maken met de gevolgen: hevige regenbuien zorgen voor wateroverlast, temperaturen vertonen een steeds grilliger verloop, met steeds hetere periodes. Nieuwe boomziekten en plagen doen hun intrede, wat vraagt om een weerbaar bomenbestand. Daarbij hebben veel gemeenten de ambitie om klimaatneutraal te worden, waarbij inzicht in de vastlegging van CO2 door bomen heel belangrijk is.


Het rapport bewijst dan ook dat alles in het werk moet worden gesteld om juist de dikke bomen voor de Binnenstad te behouden. •


Geschreven door Ben Nijssen.
Uit de Binnenstadskrant nummer 2, 2019.


<< terug naar overzicht