Utrechts straten

Dan liever de lucht in

‘Al die deflectorkappen maken de Binnenstad er niet fraaier op.‘ ‘Die wàt?’ ‘Deflectorkappen. Die dikbuikige metalen schoorstenen die je vaak ziet bovenop een horecagelegenheid. Die buik doet twee dingen tegelijk: regenwater opvangen en afvoeren (daarvoor zit er een trechter in dat dikke deel) en gefilterde keukenlucht langs die trechter verticaal omhoog blazen. Een nuttig ding dus. Maar fraai?‘

Wie zich verdiept in de regels voor de luchtafvoer voor de horeca komt terecht in een wereld op zich, met bijbehorend jargon: deflectorkappen, vetvangfilters (al dan niet met kwaliteitsklasse F7), roofpootjes, koolstofpatronen. En waarom staan al die schoorstenen daar eigenlijk? Het zijn de regels van de overheid die dwingend voorschrijven dat geur en vet níet de lucht in mogen. Zodat we in een schone omgeving leven. Maar die reinheidsbehoefte heeft ook een keerzijde: uitzichtvervuiling. En wat is erger: vieze lucht of een lelijk uitzicht? Het eerste is de onverbiddelijke keus van de overheid.

En dus ziet de stad eruit zoals onze fotograaf Gerard Arninkhof heeft vastgelegd. •

Atelier Frites
Het Frites Atelier aan de Steenweg zit er nog niet zo lang. De chique versie van een patatkraam. Medeoprichter en sterren-chef Sergio Herman tekent voor de topkwaliteit frites die ze hier zeggen te serveren. Met bijbehorende prijzen. Aan de installatie op het dak te zien is ook de afzuiging van topkwaliteit. •

G Foto 1


Neudeflat
Vanaf de Neudeflat heb je een mooi uitzicht over de stad. Als je de Bakkerstraat in kijkt zie je een enorme pijp die uitsteekt boven Manneken Pis. De niette-missen frituurzaak met meerdere vestigingen in de stad. En die pijp in de Bakkerstraat is ook niet te missen. •

G Foto 2


Café Ledig Erf
Café Ledig Erf is vooral in trek bij de liefhebbers van bijzondere biertjes. Culinair stelt het niet veel voor. Bitterballen en andere snacks voor bij het bier, meer komt er niet uit de keuken. Toch is er een afzuiginstallatie van jewelste. Met aan de buitenkant van het gebouw, half verscholen achter een reuzeconifeer, een pijp die de hele hoogte van het pand beslaat. •

G Foto 3


De Baron
Snackbar De Baron in de Donkere Gaard moet het vooral hebben van het uitgaanspubliek. Daarom is het hoofdzakelijk ’s avonds laat spitsuur. De luchtjes uit de keuken gaan, gefilterd, via aan enorme pijp aan de achterkant van het gebouw naar buiten. Een imposante constructie, voor iedereen te zien die er over de Oudegracht langs vaart. •

G Foto 4


Cafetaria ’t Hoekje
Ook een gevel-lange afvoer bij cafetaria ’t Hoekje, op de hoek van de Voorstraat en de Predikherenstraat. Een gelegenheid waar stappers ’s avonds graag een vette hap halen. Er was geen ruimte voor een inpandige afvoer. Dan maar langs de buitengevel. •

G Foto 5


Fotografie en tekst door Gerard Arninkhof.
Uit de Binnenstadskrant nummer 3, 2019.


<< terug naar overzicht