Utrechts straten

Concertlab Leeuwenbergh start met prestigieus concours

12 april 2021
Door Anna Sterk
 

Zaterdag 10 april vond in het Concertlab Leeuwenbergh de finale van het Nationale Prinses Christina Klassiek Concours plaats. Vierhonderd kandidaten uit heel Nederland deden dit jaar mee aan de voorrondes. De nieuwe, bijzondere omgeving van de opnamestudio van Concertlab Leeuwenbergh maakte een optreden zonder publiek, in verband met coronamaatregelen, meer dan goed.

Zeventien jonge finalisten van 12 tot 21 jaar speelden in een akoestisch membraam dat optimale condities garandeert voor geluid en opname. 


schermleeuwenbergh
Het akoestisch membraam © Annemarijne Bax

Er werden drie video’s opgenomen door een professioneel team. Tijdens  de Nationale Finale op 21, 22 en 23 april  worden ze uitgezonden. En via de website en het You Tube kanaal van het Prinses Christina Concours zijn de opnames te beluisteren. 

Op 12 april worden de finalisten per avond bekend gemaakt. Prinses Margriet maakt op 24 april de uiteindelijke prijswinnaars bekend. Ook de aanmoedingsprijzen en eervolle vermeldingen worden dan bekend. Wie de finale wil volgen, kan dus meekijken maar ook meestemmen

In de Leeuwenbergh speelde, onder andere Adam Akopian (12 jaar) ‘Het is lente’ van de Armeen Vardapet Komitas. De achtkoppige jury onder leiding van Francis van Broekhuizen, zat op het balkon uit het zicht van de jonge talenten. Enige leden lieten niet na mee te wiegen, de melodie mee te dirigeren of ingetogen bewondering  te tonen.

Chapeau voor Johan Blom van Stadsherstel die het gebouw aankocht en voor Evelien Merkx,  de architect die erin geslaagd is de stad Utrecht met een prachtige concertzaal en opnamestudio te verrijken. Met de start van dit prestigieuze concours kan initiatiefnemer, cellist Gavriel Libkind, de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Belangstellenden en nieuwsgierigen naar de concertagenda zal hij zeker uitnodigen voor een rondleiding. Een van de aanwezigen verwoordde zijn enthousiasme ‘the place to be’. •


<< terug naar overzicht