Utrechts straten

Chef-kok Leon Mazairac

Leon Mazairac is niet te stuiten

De wereld van Leon Mazairac speelt zich hoofdzakelijk af tussen de Geertestraat, waar hij samen met zijn vriendin woont, en de Domstraat. Daar is hij eigenaar/chef-kok van restaurant Podium onder de Dom.


Als je met Leon praat over zijn vak dan is hij werkelijk niet meer te stuiten. We kennen het al van zijn bijna wekelijks optreden in het tv-programma ‘BinnensteBuiten’, maar ook aan de koffietafel in Podium onder de Dom vertelt hij geestdriftig over zijn werk. Daarbij gaat het niet alleen over eten, maar ook hoe je het mensen naar de zin kan maken en een sfeer en ambiance schept waar men zich thuis voelt. Leon bemoeit zich dan ook niet alleen met de keuken en de gerechten, maar ook met de inrichting, gevelbelichting, organisatie, personeel etc. Dat betekent vijf lange dagen per week druk in de weer zijn. De keuken start om 9:00 uur en om ca 10:00 uur komt Leon aan. Eerst koffie met z’n allen en de gastenlijst doornemen. Dan meehelpen met koken, nieuwe receptuur ontwikkelen, telefoontjes plegen, leveranciers instrueren etc. Leon: ‘Om 17:00 uur gaan we met z’n allen eten en nogmaals uitgebreid de gasten bespreken en ze soms zelfs googelen. Om 18:00 uur staat iedereen in vol ornaat klaar om de eerste gasten te ontvangen. De laatste gasten vertrekken rond middernacht, en daarna is het opruimen en nog even gezellig met het team na-kletsen’.


Naar Galgenwaard

Voordat hij thuis is, is het al gauw half twee en soms zelf half drie in de ochtend. ‘Dat is de harde realiteit, maar gelukkig werkt mijn vriendin ook in de horeca, dus we weten van elkaar de consequenties…..’ Zondag en maandag is er gelegenheid om andere dingen te doen en van de stad te genieten (als Leon tenminste niet aan een TV-productie meewerkt). De zondag is ook uitstekend geschikt om als trouwe FC Utrecht-aanhanger samen met vrienden naar het stadion te fietsen. Leon: ‘De omstandigheden en resultaten in de Galgenwaard zijn helaas niet altijd om vrolijk van te worden, maar de sfeer is altijd perfect!’ Mazairac (1978) is geboren en getogen in Utrecht en vindt het een aantrekkelijke en gezellige stad, die de laatste jaren in positieve zin is veranderd. Hij vindt het een feest om bijvoorbeeld over de nieuwe Moreelsebrug te lopen. Hij merkt dat veel - ook jonge - Utrechters de stad zijn gaan omarmen. Zijn huis in de Geertestraat vindt hij een heerlijke onderkomen in een leuke straat. Parijs ziet hij als enig alternatief voor zijn woon- en werkplaats.

 

Kookboek
Een aantal jaren gelden verhuisde Mazairac met zijn zaak van de Lange Nieuwstraat naar de Domstraat, waar meer ruimte was en hij tevens een hotel kon exploiteren. Hij werkt er met een team jonge mensen. Zo af en toe trekt hij zich een paar dagen terug op de bovenverdieping om inspiratie op te doen en nieuwe concepten te ontwikkelen. Hij heeft het zelfs over ‘ontwerpen’; hij maakt daadwerkelijk schetsen en ontwerpt een ‘collectie’. Iedere drie maanden bedenkt hij een nieuw menu gebaseerd op een bepaald thema. Ook is hij bezig met een kookboek, dat dit jaar gaat verschijnen. Leon: ‘Ik vind het jammer dat er in Utrecht weinig restaurants in ons segment zijn, maar er wordt over het algemeen wat neerbuigend gedaan over de Utrechtse gastronomie. De diversiteit en het gemiddelde hier zijn juist hartstikke leuk; al die kleine concepten en koffietentjes waar je goed kan eten; ik denk dat Utrecht daarin heel sterk is. De toekomst voor de restaurants is vooral: laagdrempelig, maar wel van niveau en met lokaal en eerlijk eten. En af en toe een beetje uitstraling en grandeur zoals wij doen, dat lijkt ons op z’n plaats’ •


Uit de Binnenstadskrant nummer 1, 2017.

Geschreven door Ton Verweij
Fotografie door Sjaak Ramakers


<< terug naar overzicht