Utrechts straten

Broese wordt zevenklapper

Trots staan Erik en Sandra van Doorn van Broese Boekverkopers met hun interieurarchitect Mirjam Zachrisson op de Oudegracht voor de nieuwe locatie van hun winkel in Post Utrecht. Zij verheugen zich op de opening eind april. De bibliotheek is dan al zes weken open.

 

Voor de inrichting schakelde het echtpaar NOMNOM Design in, die hun boekhandel Kramer en Van Doorn in Zeist in 2017 naar alle tevredenheid inrichtte. Dit bureau heeft meer ontwerpen van grote boekhandels op zijn naam staan, in onder meer Groningen en Leiden, en tekende ook voor de herinrichting van Waanders in Zwolle.

 

scherm Sandra en Erik van Doorn met Mirjam Zachrisson © Saar Rypkema
Sandra en Erik van Doorn met Mirjam Zachrisson © Saar Rypkema

 

NOMNOM Design moest al zijn creativiteit aanspreken om aan de eisen die Monumentenzorg stelde aan het nieuwe gebruik te voldoen. De muren dienden zichtbaar te blijven. Er zijn glazen wanden voor geplaatst. Dit betekende ook geen klassieke boekenkasten. Oude elementen van de Amsterdamse School zijn gerespecteerd. De boekhandel is zes meter hoog, heeft een industrieel plafond in lichte kleuren en is ingedeeld in zeven ruimtes, elk met een eigen signatuur en sfeer. Zo heeft de wetenschappelijke afdeling een heel rustige uitstraling, zoals in een bibliotheek. In de nieuwe delen is juist gekozen voor levendig kleurgebruik dat aansluit bij de verschillende productgroepen. Prettige leestafels en zitmeubilair complementeren het geheel. De horeca komt op de benedenverdieping.  De entresol krijgt de kunst- en muziekafdeling met onder meer lp’s en cd’s. Er is een klein podium voor lezingen en concerten. De boekenkasten zijn verrijdbaar zodat de ruimte kan worden aangepast. Met een roltrap kom je op de eerste etage, waar bijvoorbeeld kookboeken staan. Ook zijn hier de klantenservice, de kantoren en het magazijn.

 

Veertig jaar in ’t vak
De Van Doorn’s zitten al lang in het vak, sinds 1980 in de boekhandel in Zeist. Vijf jaar geleden namen zij Broese over. Ze zijn blij hun eigen beleid te kunnen bepalen, (Broese maakte eerder deel uit van de winkelketens Polare en Selexyz). Zij hechten veel belang aan de ‘backlist’, het in voorraad hebben van klassiekers, van reeksen zoals de Privédomein-uitgaven en de Russische bibliotheek van uitgeverij Van Oorschot. Samen met de andere gebruikers van Post Utrecht hopen Erik en Sandra van Doorn het multifunctionele gebouw te kunnen uitbouwen tot een icoon van de stad. •

 

Geschreven door Anna Sterk.
Uit de Binnenstadskrant nr. 1, 2020.


<< terug naar overzicht