Utrechts straten

Vrouwjuttenhof in actie

De bewoners van de sociale huurwoningen in de Vrouwjuttenhof wachten niet meer af. Zij hebben zelf een onderzoek naar energiebesparende maatregelen voor hun woningen laten doen. De uitkomsten zijn feestelijk aangeboden aan hun woningbouwcorporatie Mitros.

 

Dit jaar inventariseert Mitros wat er aan de woningen vanuit de pot voor onderhoud mogelijk is. Het rapport van de Energiebus wordt meegenomen, verzekerde Myrte van der Gugten, wijkconsulent van Mitros. De werkzaamheden zullen in 2020 beginnen.

Het wooncomplex Vrouwjuttenhof is eind jaren zeventig gebouwd, naar een ontwerp van het bureau van C.L.Temminck Groll en Paulus van Vliet. Het is een monument van de stadsvernieuwing, maar het voldoet niet meer aan de huidige normen. Bewoners lieten onderzoek doen door de Energiebus van de Nederlandse Woonbond. De uitslag is alarmerend. De woningen hebben energielabel E tot C, afhankelijk of het tussen-, hoekwoningen of maisonettes zijn.

 

De luchtafzuiging in douches en wc’s werkt matig of nauwelijks. Schimmels vormen problemen voor de luchtwegen. De ramen aan de voor- en achterkant, nu vaak met enkel glas, zouden isolerend dubbel HR++ glas moeten krijgen. Het glas van voordeur en schuifpui is nu meestal beslagen, het is moeilijk op te stoken tegen deze tochtplekken.

 

Bewoners Dorien Faber en Jelmer Oosthoek wijzen de gebreken van hun huizen aan © Saar RypkemaBewoners Dorien Faber en Jelmer Oosthoek wijzen de gebreken
van hun huizen aan  
© Saar Rypkema

 

Stroperig
‘Het is een stroperig proces en lastig communiceren met de Mitros over onderhoud’, zegt Dorien Faber bewoonster en actief in de klankbordgroep van de Vrouwjuttenhof. ‘Maar wij willen positief het gesprek ingaan. En laten zien dat ook huurders van sociale woningbouw in verduurzaming zijn geïnteresseerd’, vult de voorzitter van de klankbordgroep Jelmer Oosthoek aan.

 

Oosthoek: ‘Er is al zo vaak gevraagd om de vochtprobleem en de mechanische ventilatie aan te pakken, maar het werkt totaal niet door miscommunicatie. Komt er een monteur die denkt dat je het motortje wil laten vervangen, maar dat is het niet. De kanalen zijn bij enkele bewoners, die er al meer dan dertig jaar wonen, nog nooit schoongemaakt. Bij mij is het nu gebeurd, maar de ventilatie werkt nog steeds niet goed’.
De veertig jaar oude installaties van de afzuiging op het dak zijn verouderd. Ze moeten om de vijftien jaar vervangen worden. Als er gekookt wordt, zetten bewoners nu hun schuifpui open om de damp kwijt te raken.

 

Oosthoek wijst op een artikel uit 2010 in het blad van de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Daarin beloofde Mitros de huizen te gaan verbeteren. •

 

Geschreven door Elaine Vis.
Uit de Binnenstadskrant nummer 1, 2019.


<< terug naar overzicht