Utrechts straten

Bas Blok brengt alles bij elkaar

Bas Blok zag zijn kans schoon toen een vriend van hem, een muzikant, de kelder onder Oudegracht 5 moest verlaten wegens geluidsoverlast. Blok werd de nieuwe huurder en begon WERF5, een co-werkplek met kantoor-en activiteitenruimten. Het doel van WERF5 is om elkaar te stimuleren en het menselijke contact te bevorderen. Er is geen winstoogmerk.  

Er zitten nu acht vaste freelancers met een eigen bedrijfje in WERF5 en dan blijven er nog zo’n acht flexplekken over. Die worden meestal bezet door reizende zzp’ers, of wel digital nomads, zoals een vrouw uit Nieuw Zeeland die drie maanden in Nederland verblijft en van haar huisbaas overdag niet op haar kamer mag werken. De vaste bewoners zijn onder andere Puzzelpost (verstuurt pakketten met een mysterie dat opgelost moet worden), Inward Meditatie Centrum (organiseert MindFullness sessies), Finally (webdesign), Daspaspassie (Zenn en fitness) en een bedrijf dat 360 graden video’s maakt. Niet iedereen is er elke dag, maar ’s woensdags is er een gezamenlijke lunch waar alle huurders (ongeveer vijftien mensen) bij elkaar komen.

Broer van Bas die ook in de zaak zit © Sjaak Ramakers

Creativiteit en inspiratie
Ook Modern Timers Media gebruikt de werfkelder, en dat is niet verwonderlijk, want het is een onderneming die Bas Blok samen met enkele andere mensen oprichtte. Modern Times helpt andere bedrijven bij webdesign, het ontwerpen van een app of logo, en meer in het algemeen met verbetering van de communicatie met hun doelgroepen. En dan is er nog Werkstek, ook van Blok, dat zoekt naar locaties waar starters zich tegen schappelijke tarieven kunnen vestigen. Die locaties zijn vooral leegstaande panden waarvoor men huurders zoekt. Het concept is dat de verhuurder wordt gevraagd om bijvoorbeeld één etage beschikbaar te stellen en daar via eigen contacten en social media starters voor te zoeken. Het resultaat moet zijn een tevreden verhuurder, tevreden starters en buurten en steden die aantrekkelijker worden door bedrijvigheid, creativiteit en inspiratie. In Amsterdam, Hilversum, Amersfoort heeft Werkstek al successen geboekt. Vooral in Utrecht is Bas Blok nog op zoek naar eigenaren van leegstaande of komende kantoren die geschikt zijn voor zijn concept.


Verzorgingshuizen
Blok heeft meer idealen. Hij wil niet alleen bedrijven bij elkaar brengen, maar ook generaties, die van elkaars ervaringen gebruik maken en zo sociale contacten versterken. Hij ziet bijvoorbeeld mogelijkheden in verzorgingshuizen die onderbezet dreigen te raken. De contacten tussen generaties kunnen verstevigd worden door instroom van jongeren in deze tehuizen. De omgeving van Oudegracht 5 doet het volgens Blok goed. Op dit stuk gracht bestaan nog relatief veel contacten tussen bewoners en bedrijven.

Uit de Binnenstadskrant Utrecht nummer 4, 2017.
Geschreven door Marijke Brunt en Ben Nijssen.


<< terug naar overzicht