Utrechts straten

‘De werf is een ideale ontbijtplek’

Samen met haar dochter en kleinzoon woont Margreet van der Linden aan de Oudegracht. Ze runt nu al zeven jaar een b&b in haar twee werfkelders, elk van ruim 40 m2, die in elkaars verlengde liggen. In de kelders, die ruim 700 jaar oud zijn, kunnen tot zes personen overnachten.


Van der Lindens man was kunstenaar en in 1999 verhuisden zij naar dit pand in hartje Utrecht. Dit was ideaal; haar man gebruikte de eerste verdieping als atelier en de werfkelder als expositieruimte. Bovenin was een zolder die verhuurd kon worden aan een student. Later maakte haar dochter dankbaar gebruik van die plek. Na het overlijden van haar man zaten Margreet en haar dochter Mariska met veel extra ruimte, waardoor ze op het idee kwamen om van de werfkelder een bed & breakfast te maken.

 

schermBB
Margreet van der Linden: ‘Ik zou hier zelf zó willen wonen’ © Werry Crone

 

Inmiddels verhuren ze sinds 2013 met veel succes hun appartement op Oudegracht 360 aan uiteenlopende gasten. Ze prijst de werf aan als ideale plek voor een ontbijtje op het eigen terras of voor een glaasje wijn in de middagzon. ‘Vaak komen er families van internationale studenten logeren, wanneer hun zoon of dochter hen Utrecht wil laten zien. De reacties op het appartement zijn altijd positief: ‘Er is veel verwondering, laatst hadden we mensen uit Friesland die helemaal lyrisch waren over de vuilnisboot! Gasten vinden het heerlijk om naar de bootjes te kijken en de ganzen, het is een bijzonder plekje.’ Zijn er dan helemaal geen nadelen aan het leven in een werfkelder? Eigenlijk nauwelijks, je moet een speciale pomp hebben voor het sanitair, maar dat is het wel. ‘Ik zou er zelf zo willen wonen, maar het is op deze manier eigenlijk nog leuker, nu kunnen er meer mensen van deze bijzondere plek genieten!’ •

Geschreven door Roos Barends.
Uit de Binnenstadskrant nr. 5, 2020.


<< terug naar overzicht