Woud van torens in Jaarbeursgebied

In het westelijk Stationsgebied verrijst een woud van torens. Wandelt u mee langs de vijf die er staan en langs de vijf die er komen gaan?

© 2018 Kaart door Anton van Tetering© 2018 Kaart door Anton van Tetering


We beginnen de schouw met de SYP, de woontoren aan de Van Sijpesteijnkade (1). Het 90 meter hoge gebouw, boven op een classicistisch monument uit 1912, nadert zijn voltooiing. De goedkoopste van de 266 balkonloze appartementen zijn 50 m2 en gaan weg voor een vanaf prijs van 850 euro per maand (exclusief servicekosten en parkeren.).


Hierachter, aan het spoor, komt de kantoortoren Central Park (2). Het 90 meter hoge blok, halverwege ingesnoerd door een band van glas en groen, moet nog gebouwd worden, maar is net alweer door het ene aan het andere internationale investeringsfonds doorverkocht. Hiernaast staat sinds 2014, met één poot in de eerder geplande stationshal, het Stadskantoor (3). Dit gebouw, vanwege de twee ‘bulten’ ook wel de Kameel genoemd, is met 94 meter na de Rabobank (105 meter) het hoogst.


De vestiging van het Stadskantoor, op van de NS verworven grond, wordt aangemerkt als ‘de grote aanjager voor de gebiedsontwikkeling’. De noordwestkant van het Stadskantoor wordt afgeschermd door het onlangs voltooide WTC (4). De 18 verdiepingen van het 90 meter hoge transparante en lichtgebogen bedrijfsverzamelgebouw – waarin drie grote verticale inkepingen worden geaccentueerd door zwarte horizontale lijnen. Het is de bedoeling dat hiernaast, op gemeentegrond noordwestelijk van het plein, over enkele jaren twee Jaarbeursplein kantoorgebouwen (5) van 90 en 45 meter hoogte gebouwd worden.


Topgeheimen
Aan de Croeselaanzijde van het Jaarbeursplein wordt in 2021 de oplevering van de 90 meter hoge Amrath Galaxy Tower (6) verwacht: drie gestapelde in grootte verspringende blokken met daarin 250 hotelkamers en 330 prijzige appartementen.

Daarnaast komt, eveneens aan de westzijde van de Croeselaan, de woontoren Wonderwoods (7), ook 90 meter hoog. (Zie bladzijde 5) Dit jaar is hier aan de overzijde, aan de oostkant van de Croeselaan, Rijkskantoor De Knoop (8) (60 meter) opgeleverd.

Het glazen gebouw, recycling van de oude Knoopkazerne, wekt van buiten de schijn van transparantie, maar is inpandig zo ontworpen dat hoge rijksambtenaren onbespied ‘topgeheimen’ kunnen bespreken.

Weer oostelijk achter
De Knoop komt aan de spoor- en Forumzijde de dubbele kantoortoren De Generaal (9), wederom 90 meter hoog. De NS, eigenaar van de grond, mag beginnen zodra de helft verhuurd is. Een inmiddels oude bekende is de Rabotoren (10), vanwege de tweelingcilinders ook wel de Verrekijker genoemd. Het in 2011 voltooide gebouw is met 105 meter nog steeds het hoogste in het gebied.


Zoeken naar het groen Wat is uw indruk? Wat hier in het Jaarbeursgebied staat en komt, is lager dan de Domtoren (112 meter), maar hoger en geheel anders dan ‘laagbouw à la de oude Binnenstad’ waarvoor in het referendum uit 2002 gekozen is. Laat hoogbouw juist ruimte voor groen? De Croeselaan krijgt een brede berm, Wonderwoods een groene façade. Maar daarbuiten? Niet op het Jaarbeursplein. Die ruimte is voor Utrechtse evenementen, voor zover niet weggeblazen door torentocht. Kan Utrecht – nu al een verkeersinfarct – de invasie van kantoorklerken en torenbewoners wel aan? Gaan vooral de grootgrondbezitters en vastgoedontwikkelaars hieraan verdienen? Wat zal de volgende crisis brengen? Leegstand? Kunnen dan ook mindervermogende Utrechters – al dan niet (anti) kraak – in de leegstaande kantoor- en woontorens gaan genieten van het indrukwekkende uitzicht?


Geschreven door Onno Reichwein.

Uit de Binnenstadskrant nummer 5, 2018.


<< terug naar overzicht